αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜε «ρήτρες» για τους ιδιοκτήτες η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Με «ρήτρες» για τους ιδιοκτήτες η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ

Με δικλίδες για τους επιτήδειους η μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ καθώς θεσπίζεται ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Αυτό προβλέπει το τελικό κείμενο της ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.

Αναλυτικότερα με τη νέα διάταξη:

– Το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται με Υπουργική Απόφαση.

– Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.

– Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται, όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

– Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

– Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Για παράδειγμα αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη. Στην περίπτωση που φορολογούμενος κατέχει τρεις κατοικίες που για την πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για τη τρίτη 150 ευρώ, θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για ένα χρόνο. Εφόσον ασφαλίσει μόνο την πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

Το μέτρο αφορά πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με κόστος 26 εκατ. ευρώ για το 2024, 34 εκατ. ευρώ για το 2025, 42 εκατ. ευρώ για το 2026 και 50 εκατ. ευρώ για το 2027.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + 9 =