αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜετά την Microsoft και την Amazon Web Services, η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει Digital Νομάδες

Μετά την Microsoft και την Amazon Web Services, η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει Digital Νομάδες

Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Microsoft, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα σχέδια για μια μεγάλη επένδυση στον τομέα των data centers, δεν είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται να αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα. Σε ανάλογο τομέα, η Amazon Web Services, έχοντας ήδη πατήσει πόδι στην ελληνική αγορά, πρόκειται να ανοίξει γραφεία υποκαταστήματος στην Αθήνα από 1/1/2021. Πρόκειται επίσης για έναν κολοσσό 40 δισ., με δραστηριότητες σχετικές με την τεχνολογία του υπολογιστικού νέφους (cloud).

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, τα «καμπανάκια» χτύπησαν και στην κυβέρνηση, που θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Για την ακρίβεια, όπως μεταφέρουν στελέχη της, επιθυμεί να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και μεμονωμένους εργαζομένους σε σχετικά πεδία, των οποίων δεν απαιτείται η φυσική παρουσία στην εταιρεία με την οποία συνεργάζονται. Είναι οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες ή μετανάστες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο κατοικίας λόγω κλίματος και συνθηκών, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μια ψηφιακή υποδομή.  

Δεν υπάρχουν μόνο οι ψηφιακές επενδύσεις, βεβαίως. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκεται επίσης η προσέλκυση επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες οποιουδήποτε κλάδου. Τέλος, προσβλέπει στην προσέλκυση των λεγόμενων asset managers, πολλοί από τους οποίους εκτιμά ότι θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο μετά την ολοκλήρωση του Brexit, αναζητώντας επίσης προϋποθέσεις εξ αποστάσεως εργασίας, όπως οι τεχνο-
λογικοί νομάδες.

Για να πετύχει τους επενδυτικούς αυτούς στόχους, όπως μεταφέρουν τα στελέχη της, αναπτύσσει στρατηγική σε 5 άξονες:

1. Φορολογικά κίνητρα. Στο θέμα αυτό εκτιμάται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Ηδη μειώθηκε η φορολογία των κερδών στο 24%, των μερισμάτων στο 5%, των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% και προβλέπεται άλλο 3% του χρόνου, δηλαδή συνολικά 3,9%, έχει ανασταλεί για το 2021 η εισφορά αλληλεγγύης, καθιερώθηκε αυτοτελής φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%, ευνοϊκό πλαίσιο για δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας και επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, θεσπίστηκε η φορολογία κατ’ αποκοπήν με 100.000 ευρώ για τους non dom φορολογικούς κατοίκους, με συντελεστή 7% για τους ξένους συνταξιούχους, και τώρα ετοιμάζεται το θεσμικό πλαίσιο για τα family offices.

2. Τεχνολογική υποδομή. Πολλές επενδύσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη ψηφιακής υποδομής. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται ο διαγωνισμός για το 5G έως το τέλος του χρόνου, το 25% των εσόδων του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη εφαρμογών που «τρέχουν» σε 5G. Παράλληλα, σημειώνουν τα ίδια στελέχη, συνεχίζεται η τοποθέτηση οπτικών ινών και η βελτίωση της ταχύτητας του δικτύου. Στα data centers, η Microsoft καθώς και άλλες εταιρείες, όπως η Lamda Hellix, αλλάζουν το τοπίο, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσία της Amazon Web Services.

3. Δικαιοσύνη. Αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών.

4. Ενίσχυση της αξιοπιστίας σε θεσμικό επίπεδο. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμού επενδύσεων ενισχύεται όταν εκπέμπει εικόνα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, όπως έγινε με τη διαχείριση της πανδημίας, ακόμη και με τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

5. Αδειοδοτήσεις και μείωση της γραφειοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης και ρυθμίστηκαν θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωροταξικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − one =