αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Μείνε μόνος. Τότε γεννιούνται οι ιδέες»: Ένα από τα μυστικά του Nikola Tesla

«Μείνε μόνος. Τότε γεννιούνται οι ιδέες»: Ένα από τα μυστικά του Nikola Tesla

Ο Νικόλα Τέσλα ήταν σίγουρα μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ήταν Σέρβο-Αμερικανός εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός. Εργάστηκε ως ηλεκτρικός μηχανικός στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1884. Στη Νέα Υόρκη εργάστηκε δίπλα στον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του. Όμως, οι διαφορές στο ύφος μεταξύ των δύο ανδρών οδήγησαν σύντομα στο χωρισμό τους.

Ο Τέσλα παραιτήθηκε το 1885 και ίδρυσε τη δική του εταιρία «Tesla Arc Light Company». Από το 1887 ως το 1894 σχεδίασε και κατοχύρωσε δεκάδες ευρεσιτεχνίες, συνεργαζόμενος με τον μεγαλοεπιχειρηματία Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο επιστήμονα άρχισε το 1895. Λόγω οικονομικών δυσκολιών, η εταιρία του χρεοκόπησε. Με το πέρασμα του χρόνου, ο Τέσλα γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός και κλειστός χαρακτήρας, ενώ συνήθιζε να περνάει όλη τη μέρα του πειραματιζόμενος με τα ραδιοκύματα, αλλά και με σεισμικά μηχανήματα, που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.

Ο Τέσλα προσέφερε στην ανθρωπότητα εφευρέσεις όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α., ανοίγοντας το δρόμο για τον εξηλεκτρισμό του πλανήτη. Το 1912 του απονεμήθηκε από κοινού με τον Τόμας Έντισον το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Ωστόσο, αρνήθηκε να το δεχτεί, θεωρώντας υποτιμητικό το γεγονός ότι μοιραζόταν το βραβείο με «έναν απλό εφευρέτη».

Και σε αντίθεση με άλλους μεγάλους επιχειρηματίες, ο Τέσλα πίστευε ότι οι καλύτερες ιδέες δεν έρχονται όταν είσαι μέσα… στον πολύ κόσμο. Αλλά όταν είσαι μόνος.

«Μείνε μόνος. Αυτό είναι το μυστικό της εφευρετικότητας. Μείνε μόνος, τότε γεννιούνται οι ιδέες». Αυτή είναι μια από τις πιο γνωστές φράσεις του Νικόλα Τέσλα. Ενός ανθρώπου που φαίνεται ότι ήξερε την σημασία του να περνάς χρόνο μόνος.

Η μοναχική καλύβα του Bill Gates

Αλλά φαίνεται ότι δεν είναι ο μόνος πτυχημένος άνθρωπος που είχε μια τέτοια πρακτική. Η Wall Street Journal έχει γράψει για μια απρόσμενη συνήθεια του Bill Gates. Μια τακτική που μάλλον λίγη γνωρίζουν, αλλά έχει την σημασία της.

Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος, περνά μια ή δύο εβδομάδες τον χρόνο, μόνος μέσα σε μια καλύβα στο δάσος. Μια τέτοια εβδομάδα την ονομάζει «Think Week».

Ο Gates φτάνει με ελικόπτερο ή υδροπλάνο στην απομονωμένη καλύβα. Περνά τις ώρες του εκεί, διαβάζοντας μηνύματα από εργαζομένους της Microsoft, τα οποία αφορούν νέες καινοτομίες ή πιθανές επενδύσεις. Το κάνει μάλιστα τόσο έντονα, που φτάνει να διαβάζει ως και 18 ώρες την ημέρα.

Αυτή είναι μια σπουδαία τακτική του Bill Gates. Οι δουλειά που έκανε κατά τις solo εβδομάδες στο παρελθόν, οδήγησαν την Microsoft στο να δημιουργήσει Internet Explorer το 1995. Και άλλα διάσημα projects που είδαμε ανά τα χρόνια.

Οι «Think Weeks» του Gates ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’80. Αρχικά, πήγαινε στο σπίτι της γιαγιάς του. Καθώς όμως ο Gates εξέλισσε αυτή την τακτική, δεν άφηνε κανέναν να μπαίνει στην καλύβα που βρισκόταν, για μια ολόκληρη εβδομάδα.

Έξι λόγοι για να περνάς χρόνο μόνος

Γιατί, άραγε, όλοι αυτοί οι πετυχημένοι άνθρωποι περνούν τόσο χρόνο μόνοι με τον εαυτό τους; Φαίνεται ότι με αυτό τον τρόπο μπορείς να έχεις συγκεκριμένα οφέλη. Είναι σημαντικό να περνάς χρόνο μόνος. Είτε μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα, είτε στις χαλαρές ημέρες. Και το πως αυτός ο χρόνος μπορεί να ωφελήσει την καριέρα σου. Το αμερικανικό The Ladders παραθέτει 6 απλούς λόγους.

1- Έχεις χρόνο για brainstorming με τον εαυτό σου

2- Μπορείς να δουλέψεις σε παράλληλα projects

3- Μπορείς να προετοιμάσεις και να κάνεις update το βιογραφικό σου

4- Μπορείς να οργανώσεις τον χώρο εργασίας σου

5- Έχεις χρόνο για τον εαυτό σου ανάμεσα στα meetings

6- «Καθαρίζεις» το μυαλό σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − 1 =