αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ψυχολόγος του Harvard παραθέτει τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι κακό συμβαίνει με ένα άτομο στον κύκλο σου

Μία ψυχολόγος του Harvard παραθέτει τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι κακό συμβαίνει με ένα άτομο στον κύκλο σου

Ένα από τα πράγματα που μας έμαθε η πανδημία, είναι η σημασία των ανθρωπίνων σχέσεων. Οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάστηκαν.

Οι δυνατές φιλίες είναι το κλειδί για να ζήσετε μια μεγαλύτερη και πιο ικανοποιητική ζωή. Τα άτομα που έχουν πέντε ή περισσότερους φίλους είναι 60% πιο ευτυχισμένα από τα άτομα με λιγότερους από πέντε φίλους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Βεβαίως δεν είναι όλες οι φιλίες καλά δομημένες. Ζούμε σε μία εποχή κατά την οποία πολλοί άνθρωποι μπαίνουν και βγαίνουν από κανονικούς κύκλους. Χωρίς να νοιάζονται για τον διπλανό τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το πότε ο φίλος σας μπορεί να κινείται προς μια ανθυγιεινή νοοτροπία. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να γνωρίζουμε ακριβώς πώς να το χειριστούμε, λέει η Thema Bryant, πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Η Bryant είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Pepperdine, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Έρευνας Πολιτισμού και Τραύματος και έκανε τη μεταδιδακτορική της εκπαίδευση στο Πρόγραμμα Θυμάτων Βίας του Ιατρικού Κέντρου του Harvard.

«Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι αν το αναφέρουν θα κάνουν το άλλο άτομο να αισθανθεί άσχημα», τονίζει στο CNBC. «Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Εάν κάποιος υποφέρει ήδη, το να το γνωρίζεις αυτό μπορεί να είναι θεραπευτικό».

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι ο φίλος/η σας βρίσκεται σε άσχημη θέση.

Εξαφανίζονται. «Μερικοί άνθρωποι, όταν περνούν μια δύσκολη στιγμή, αντί να απλώσουν το χέρι τους απομονώνονται», λέει η Thema Bryant. «Αν δεν τους έχετε ακούσει εδώ και καιρό ή δεν τους έχετε δει, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι».

Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. «Παρατηρείτε ότι πίνουν πολύ περισσότερο ή τρώνε αργά το βράδυ», σημειώνει και εξηγεί: «Μπορεί να το αναφέρουν χαριτολογώντας, ‘Ω, μόλις έφαγα απίστευτη ποσότητα παγωτού τα μεσάνυχτα’.

Ευέξαπτοι. Εάν παρατηρήσετε ότι η αντίδραση τους σε μια μικρή ταλαιπωρία είναι… πιο έντονη από ό,τι ήταν συνήθως σε όλη τη διάρκεια της φιλίας σας, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν τα πάνε πολύ καλά στη ζωή τους…

Υποτιμούν τον εαυτό τους. Μπορεί να πουν πράγματα όπως: «Ω, γιατί να με προσλάβει κάποιος;» ή «Κανείς δεν θέλει να βγαίνει ραντεβού μαί μου γιατί είμαι ο χειρότερος». Αυτού του είδους οι δηλώσεις που «γενικεύουν υπερβολικά» και λένε ότι δεν είναι ικανοί σε κάτι, αποδεικνύουν ότι χρειάζονται κάποια υποστήριξη.

Εάν ο φίλος σας εμφανίσει κάποιο από αυτά τα σημάδια, ίσως είναι ώρα να τον υποστηρίξετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + fifteen =