αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚάθε πότε πρέπει να αλλάζεις δουλειά: Οι experts δίνουν μερικές απαντήσεις

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις δουλειά: Οι experts δίνουν μερικές απαντήσεις

Ειδικά από την πανδημία και μετά, πολλοί άνθρωποι άλλαξαν δουλειές. Η λεγόμενη «Μεγάλη Παραίτηση» έγινε πιο έντονη ως φαινόμενο. Με αρκετούς εργαζομένους να επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους, αλλάζοντας εργασιακή στέγη. ‘Η αλλάζοντας καριέρα γενικότερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση, καθώς ορισμένοι ειδικοί προτείνουν την αλλαγή εργασίας το αργότερο κάθε 10 χρόνια. Το σκεπτικό τους καταλήγει στη «βασική ανθρώπινη ψυχολογία» που οδηγεί στην ανάγκη για αλλαγή, συν τα οφέλη της επανεκτίμησης των αναγκών και των στόχων σας, που φυσικά εξελίσσονται κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας.

Άλλοι πάλι τρελαίνονται στην ιδέα ότι «χρειάζεται» να αλλάξουν δουλειά μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εάν πρέπει να επιτρέψετε σε ένα… ρολόι να επηρεάσει τα επαγγελματικά σας σχέδια, το αμερικανικό lifehacker.com μίλησε με τους ειδικούς σταδιοδρομίας Sharlyn Lauby, Jenny Foss και Dan Schawbel. Ακολουθούν οι συμβουλές τους για τον καθορισμό του χρόνου που πρέπει να παραμείνετε σε οποιαδήποτε εργασία.

Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός

Παρά τα όσα ισχυρίζονται ορισμένοι, πολλοί σύμβουλοι σταδιοδρομίας όπως η Foss βρίσκουν αυτούς τους άκαμπτους και γρήγορους κανόνες επικίνδυνους. «Θα μπορούσατε να είστε σε μία θέση για 10 χρόνια και η οποία συνεχώς εξελίσσεται, επεκτείνεται, παρουσιάζει νέες προκλήσεις κ.λπ., οπότε γιατί να φύγετε αν λαμβάνετε όλο το challenge και την εκπλήρωση (και τον μισθό) που θέλετε;» εξηγεί.

Ομοίως, ο Schawbel και η Lauby συμφωνούν ότι οποιοσδήποτε κανόνας που υπαγορεύει ότι πρέπει να αλλάξετε τη δουλειά σας μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα είναι πιθανόν μια υπεργενίκευση. «Αν σας αρέσει η εταιρεία, οι άνθρωποι, η δουλειά και η αμοιβή, τότε αυτό είναι υπέροχο», λέει η Lauby.

Ωστόσο, προσθέτει, η παραμονή στον ίδιο Οργανισμό για… χρόνια και χρόνια θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν κερδίζετε τόσα πολλά όσα αν αλλάζατε εταιρίες περιστασιακά. Μια δεκαετία είναι ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου – σίγουρα αρκετά μεγάλο ώστε αξίζει να αναλογιστείτε την εργασιακή σας ικανοποίηση. Πώς μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε αν μια αλλαγή καριέρας είναι η σωστή επιλογή για εσάς;

Σημάδια ότι μπορεί να είναι καιρός να βρείτε μια νέα δουλειά

Η Lauby λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντά στη δουλειά της ως πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας HR ITM Group Inc. αναζητούν τα ίδια πράγματα. «Θέλουν να εργαστούν για έναν Οργανισμό για τον οποίο μπορούν να είναι περήφανοι. Θέλουν να κάνουν ενδιαφέρουσα και ευχάριστη δουλειά. Θέλουν να συνεργαστούν με ανθρώπους που τους υποστηρίζουν. Και θέλουν να πληρώνονται δίκαια για αυτό που κάνουν», λέει. Εάν η εργασία σας δεν έχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία, ίσως είναι καιρός να ξεκινήσετε το ψάξιμο για άλλη δουλειά.

Ο Schawbel σημειώνει ότι ένα ιδιαίτερα ισχυρό σημάδι που δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι καιρός για μια αλλαγή, είναι όταν νιώθετε ότι η δουλειά σας είναι η ίδια, μέρα με τη μέρα. Εάν θέλετε να κάνετε πρόοδο ως επαγγελματίας, θα πρέπει να είστε σε θέση να δείξετε ότι γνωρίζετε πώς να αντιμετωπίζετε νέες προκλήσεις στη δουλειά. Η καθημερινή πλήξη σημαίνει ότι δεν εξελίσσεσαι αρκετά.

Η Foss το θέτει με παρόμοιο τρόπο: Αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με μηχανικό τρόπο, δεν αναπτύσσεσαι. Αλλα σημάδια ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή, είναι η απογοήτευση με τις αξίες της εταιρείας ή τη διοικητική ομάδα, ένα αίσθημα άγχους ή τρόμου που εμφανίζεται κάθε Κυριακή απόγευμα ή φόβο ότι κάποια μέρα θα μετανιώσετε που δεν κάνατε την αλλαγή.

Ποτέ δεν είναι «πολύ αργά» για να κάνεις μια αλλαγή καριέρας

Οι ειδικοί απορρίπτουν την ιδέα ότι είναι “πολύ αργά” για να αλλάξεις δουλειά. Για έμπνευση, η Foss λέει να βρεις ιστορίες ανθρώπων που έχουν κάνει τεράστιες αλλαγές στη ζωή και την καριέρα αργότερα στη ζωή τους. «Διαβάστε για αυτούς, μάθετε από αυτούς, εμπνευστείτε από αυτούς. Και μετά άρχισε να κάνεις κάποιες κινήσεις», λέει.

Και αν μείνετε σε μια εταιρεία για πολλά χρόνια;

Όπως σημειώσαμε, δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι πρέπει να αλλάξετε δουλειά μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να είστε ευτυχισμένοι. Η Foss προτείνει ότι εάν αποφασίσετε να παραμείνετε σε μια εταιρεία για πάνω από μια δεκαετία, θα είναι προς όφελός σας να «αναζητάτε νέες προκλήσεις, νέους ή διευρυμένους ρόλους ή ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη στην διαδρομή».

Αλλάζοντας καριέρα ή όχι, είναι επίσης προς το συμφέρον σας να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει στον κλάδο σας έξω… από τους τέσσερις τοίχους της εταιρείας σας. Το να παραμένετε ενημερωμένοι για τις νέες τάσεις και τεχνολογίες είναι ζωτικής σημασίας για όλους— είτε προσπαθείτε να κάνετε τον εαυτό σας ανταγωνιστικό υποψήφιο για μία δουλειά είτε απλώς προσπαθείτε να αποφύγετε το «βάλτωμα» στον μακροπρόθεσμο ρόλο σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 13 =