αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Σλοβενία φορολογεί τις τράπεζες μετά τις πλημμύρες

Η Σλοβενία φορολογεί τις τράπεζες μετά τις πλημμύρες

Η Κυβέρνηση της Σλοβενίας αποφάσισε την επιβολή ενός ειδικού φόρου στις τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών ανοικοδόμησης μεγάλων περιοχών της χώρας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Αυγούστου.

Όπως είπε ο υπουγός Οικονομικών, Κλέμεν Μπόσταντσιτς, ο φόρος θα επιβληθεί στο 0,2% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών για διάστημα 5 ετών. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εισπράξει έτσι 100 εκατ. ευρώ ετησίως ή συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Έχει εκτιμήσει το κόστος της καταστροφής από τις πλημμύρες σε 7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό η απόφαση «δεν ελήφθη εν μία νυκτί, αλλά ύστερα από έντονο διάλογο με τις τράπεζες και σειρά αναλύσεων από το υπουργείο». Το σχέδιο ανακοινώθηκε πριν από περίπου μία εβδομάδα και τώρα όλοι περιμένουν να δουν τις λεπτομέρειές του. Ακόμη δεν έχει κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

«Ανά την Ευρώπη, εισάγονται νέοι φόροι και η Σλοβενία κινείται σε αυτή την κατεύθυνση» σχολίασε ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες της Σλοβενίας είδαν αθροιστικά τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 145% στα 467 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το συνολικό ενεργητικό τους ήταν 51,3 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, αυξημένο κατά 6,7% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 7 =