αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο μαμούθ 4,34 δισ. ευρώ λόγω Android και η Google απάντησε αιχμηρά

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο μαμούθ 4,34 δισ. ευρώ λόγω Android και η Google απάντησε αιχμηρά

Πρόστιμο-ρεκόρ 4,34 δισ. ευρώ επέβαλε στη Google η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποφάσισε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός εκμεταλλεύτηκε την κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος Android και υιοθέτησε αθέμιτες πρακτικές σε βάρος των ανταγωνιστών της.

«Η Google χρησιμοποίησε το Android ως όχημα για να καθιερώσει την κυριαρχία της μηχανής αναζήτησης της εταιρείας» είπε η Ευρωπαία Επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Μαργκαρέτε Βεστάγκερ.

Η επιτροπή τονίζει ότι η Google παραβίασε το νόμο, επειδή έθετε ως όρο σε όλους τους κατασκευαστές να εγκαθιστούν τις εφαρμογές Google Search και Chrome ως προϋπόθεση για να λάβουν έγκριση από το Google app store.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι η Google πλήρωσε μεγάλους κατασκευαστές κινητών για να εγκαταστήσουν τις εφαρμογές αυτές πριν φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων οι συσκευές.

H Google απάντησε αιχμηρά μέσα του CEO της, Sundar Pichai:

Αν αγοράσετε ένα τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android, επιλέγετε μία από τις δύο πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κινητών στον κόσμο –αυτήν που έχει διευρύνει στο μέγιστο τις επιλογές κινητών τηλεφώνων που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση για παραβίαση ανταγωνισμού από το λειτουργικό σύστημα Android και το επιχειρηματικό του μοντέλο.

H απόφαση αγνοεί το γεγονός ότι τα κινητά Android ανταγωνίζονται τα κινητά με λειτουργικό iOS, γεγονός που επιβεβαίωσε το 89% των ερωτηθέντων σε έρευνα αγοράς της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης, παραβλέπει το πόσο πολλές επιλογές προσφέρει το Android σε χιλιάδες κατασκευαστές τηλεφώνων και παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που κατασκευάζουν και πωλούν συσκευές Android, σε εκατομμύρια προγραμματιστές εφαρμογών σε όλο τον κόσμο που έχουν δημιουργήσει τις επιχειρήσεις τους με το Android και σε δισεκατομμύρια καταναλωτών που έχουν, πλέον, την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν Android smartphones τελευταίας τεχνολογίας.

Σήμερα, χάρη στο Android, υπάρχουν περισσότερες από  24.000 συσκευές, με όλο το εύρος των τιμών, σε περισσότερες από 1.300 διαφορετικές μάρκες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ολλανδικών, φινλανδικών, γαλλικών, γερμανικών, λετονικών, πολωνικών, ρουμανικών, ισπανικών και σουηδικών κατασκευαστών τηλεφώνων.

Τα τηλέφωνα που κατασκευάζονται από αυτές τις εταιρείες είναι όλα διαφορετικά αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό -την ικανότητα να χρησιμοποιούν τις ίδιες εφαρμογές. Αυτό γίνεται εφικτό χάρη στους απλούς κανόνες που εξασφαλίζουν τεχνική συμβατότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το σχήμα της συσκευής. Κανένας κατασκευαστής τηλεφωνικών συσκευών δεν είναι υποχρεωμένος να υπογράψει τους κανόνες αυτούς – μπορεί να χρησιμοποιεί ή να  τροποποιεί το λειτουργικό Android με όποιο τρόπο θέλει, όπως έκαναν εταιρείες σαν την Amazon με τα Fire tablets και τα TV sticks.

Για να έχουμε επιτυχημένες πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα πρέπει να ζυγίζουμε με μεγάλη προσοχή τις ανάγκες όλων όσων τις χρησιμοποιούν. Η ιστορία όμως δείχνει ότι χωρίς κανόνες σχετικά με τη βασική συμβατότητα, οι πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα διασπώνται, γεγονός που πλήττει τους χρήστες, τους προγραμματιστές και τους κατασκευαστές τηλεφωνικών συσκευών. Οι κανόνες συμβατότητας του λειτουργικού Android αποφεύγουν ακριβώς αυτό και βοηθούν στο να καταστεί το λειτουργικό Android μια ελκυστική μακροπρόθεσμη πρόταση για όλους.

Δημιουργώντας ευελιξία, επιλογές και ευκαιρίες

Σήμερα, χάρη στο Android, ένα τυπικό τηλέφωνο  δύναται να έχει προ-εγκατεστημένες περίπου 40 εφαρμογές από διαφορετικούς προγραμματιστές, όχι μόνο από την εταιρεία από την οποία αγοράστηκε η τηλεφωνική συσκευή. Αν προτιμάτε άλλες εφαρμογές – ή προγράμματα περιήγησης ή μηχανές αναζήτησης – αντί για τις προ-εγκατεστημένες, μπορείτε εύκολα να τις απενεργοποιήσετε ή να τις διαγράψετε και να επιλέξετε άλλες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν δημιουργήσει κάποιοι από τους 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίους που  δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως προγραμματιστές εφαρμογών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 4 =