αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνες για την Apple, την Alphabet και τη Meta

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνες για την Apple, την Alphabet και τη Meta

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνες για την Apple, την Alphabet και τη Meta, στην πρώτη χρήση ενός νέου νόμου-ορόσημο που έχει σχεδιαστεί για να χαλιναγωγήσει την ισχύ των Big Tech στην αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, ανακοίνωσε επίσημες έρευνες για το κατά πόσον η Apple και η Alphabet, ιδιοκτήτρια της Google, επιτρέπουν στους προγραμματιστές να «οδηγούν» τους χρήστες μακριά από τα app stores τους. Είπε επίσης ότι θα διερευνήσει εάν ο ιδιοκτήτης του Facebook, η Meta, δίνει αρκετές επιλογές στους χρήστες σχετικά με τη χρήση προσωπικών δεδομένων για διαφημιστικούς σκοπούς.

Οι έρευνες εμπίπτουν στον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την κυριαρχία των λεγόμενων ψηφιακών «gatekeepers» και τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Εάν κριθούν ένοχες για μη συμμόρφωση, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλά πρόστιμα που θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και στο 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, δήλωσε ότι παρά τα μέτρα που έλαβαν οι εταιρείες τεχνολογίας για προσαρμογή στο DMA, «δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι οι λύσεις της Alphabet, της Apple και της Meta σέβονται τις υποχρεώσεις τους για ένα πιο δίκαιο και πιο ανοιχτό ψηφιακό χώρο για ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις».

Ο DMA έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο κανόνων που έχει σχεδιαστεί για να αναγκάζει τις εταιρείες Big Tech να κάνουν αλλαγές στις δραστηριότητές τους με τρόπους που επιτρέπουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις ψηφιακές αγορές.

Μεταξύ άλλων ρυθμιστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, η Επιτροπή είπε ότι θα διερευνήσει εάν τα αποτελέσματα αναζήτησης της Alphabet οδηγούν σε «αυτοπροτίμηση» των δικών της υπηρεσιών, όπως οι προσφορές αγορών και πτήσεων της εταιρείας.

Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν επίσης εάν η Apple επιτρέπει εύκολα στους χρήστες να επιλέγουν διαφορετικά προγράμματα περιήγησης και μηχανές αναζήτησης. Οι κινήσεις έρχονται έναν μήνα αφότου η ΕΕ ανακοίνωσε πρόστιμο 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ επειδή εμποδίζει εφαρμογές ροής μουσικής όπως το Spotify να ενημερώνουν τους χρήστες για φθηνότερες προσφορές. Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μήνυσε την Apple για φερόμενη χρήση της εξουσίας της στον τομέα των smartphone για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό.

Η Alphabet και η Meta βρίσκονται επίσης τακτικά στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών στην ΕΕ και πέραν αυτής τα τελευταία χρόνια. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν να έχουν ολοκληρώσει τις έρευνές τους σε ένα χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα είναι ταχύτερο από τα πολλά χρόνια που χρειάστηκαν προηγούμενες αντιμονοπωλιακές έρευνες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + eighteen =