αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕπιστήμονες κατασκευάζουν το ισχυρότερο λέιζερ στον κόσμο

Επιστήμονες κατασκευάζουν το ισχυρότερο λέιζερ στον κόσμο

Επιστημονική ομάδα κατασκευάζει στη Βρετανία ένα λέιζερ που σύμφωνα με τους δημιουργούς του θα παράγει μια ακτίνες φωτός τρισεκατομμύρια φορές φωτεινότερες από αυτές του Ήλιου. Αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του το λέιζερ αυτό θα είναι το ισχυρότερο στον κόσμο. Το λέιζερ ονομάζεται Vulcan 20-20 το κόστος κατασκευής υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ και η χρήση του αναμένεται να επιταχύνει την πρόοδο στην πυρηνική σύντηξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μπαταρίες. Θα είναι 20 φορές πιο ισχυρό από το σημερινό κυρίαρχο λέιζερ, το Vulcan, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για τη μελέτη της φυσικής του πλάσματος.

Ένας μόνος παλμός λέιζερ από το νέο μηχάνημα, διάρκειας ενός τρισεκατομμυρίου του δευτερολέπτου, θα προσφέρει περισσότερη ισχύ από ολόκληρο το Εθνικό Ηλεκτρικό Δίκτυο της Βρετανίας. Η κατασκευή του λέιζερ θα διαρκέσει έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να προσφέρει καλύτερη κατανόηση αστροφυσικών φαινομένων όπως οι εκρήξεις σουπερνόβα και οι ηλιακές εκλάμψεις.

Οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για τη μελέτη μιας νέας μεθόδου επιτάχυνσης σωματιδίων για πιθανές θεραπείες ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο. Ο Βρετανός υπουργός Επιστημών Τζορτζ Φρίμαν δήλωσε: «Η ανάδειξη της Βρετανίας ως πατρίδας του πιο ισχυρού λέιζερ στον κόσμο είναι μια συναρπαστική ευκαιρία να εξερευνήσουμε το ανεξερεύνητο στην αστρονομία και τη φυσική, να προχωρήσουμε προς νέες πηγές καθαρής ενέργειας για το καλό του πλανήτη μας και πολλά άλλα». Το λέιζερ θα κατασκευαστεί στην Κεντρική Εγκατάσταση Λέιζερ του Συμβουλίου Επιστημών και Τεχνολογίας (STFC) στο Χάργουελ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 4 =