αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕλληνική startup από το Αίγιο εξαγοράστηκε από Κινέζους- Στα 6 εκατ. ευρώ το αντίτιμο

Ελληνική startup από το Αίγιο εξαγοράστηκε από Κινέζους- Στα 6 εκατ. ευρώ το αντίτιμο

Μια ακόμα εξαγορά Ελληνικής startup είχαμε λίγο πριν φύγει το 2020. Πρόκειται για την Adveos Microelectronic Systems με έδρα το Αίγιο, που περιήλθε στον έλεγχο της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας Beken Corporation. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας που δημοσιεύθηκε στον διεθνή Τύπο η εξαγορά θα ενδυναμώσει τις δυνατότητες των υπηρεσιών της στις ασύρματες επικοινωνίες και σε εφαρμογές όπως το Internet of Things και οι έξυπνες μεταφορές. 

Η συμφωνία είχε ανακοινωθεί από τον Αύγουστο, αλλά χρειάστηκε να εξασφαλιστεί η έγκριση των κινεζικών αρχών- κάτι που έγινε τώρα. Όπως είχε ανακοινώσει τότε η Beken, το τίμημα της εξαγοράς για το 100% της ελληνικής εταιρείας έφτασε τα 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στους τέσσερις ιδρυτές της Adveos και 1,2 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν κεφαλαιακά την ίδια την εταιρεία. 

Η Adveos, η οποία ιδρύθηκε λίγο μετά την επιβολή των capital controls, δηλαδή τον Αύγουστο του 2015, ασχολείται με τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (chips) υψηλής τεχνολογίας, τα οποία τοποθετούνται σε διάφορες συσκευές όπως laptops, smartphones κ.λ.π. Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά που πραγματοποιεί η Beken Corp εκτός Κίνας, ενώ, αντίστοιχα, είναι και η πρώτη εξαγορά ελληνικής εταιρείας –που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία ημιαγωγών– από κινεζική τεχνολογική εταιρεία.

Η Adveos απασχολεί 35 άτομα στην Αθήνα και άλλα 6 άτομα στην Αρμενία, ενώ περίπου το 70% των εργαζομένων είναι απόφοιτοι που ήρθαν κατευθείαν από τα ελληνικά πανεπιστήμια και συγκεκριμένα από το Πολυτεχνείο ή από σχολές φυσικών επιστημών. 

Από το 2015 μέχρι και τώρα, η εταιρεία αναπτυσσόταν με ίδια κεφάλαια επενδύοντας περισσότερο στο εργατικό της δυναμικό, ενώ, ανάμεσα στα σχέδιά της, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την εξαγορά, ήταν η κατασκευή και η προώθηση του δικού της chip στην αγορά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =