αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕλεύθεροι Επαγγελματίες: Μίνιμουμ φόρος 1.102 ευρώ με το νέο μοντέλο που ανακοινώθηκε

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Μίνιμουμ φόρος 1.102 ευρώ με το νέο μοντέλο που ανακοινώθηκε

Ελάχιστο ποσό φόρου, που ισούται πρακτικά με αυτόν που πληρώνει ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με βασικό μισθό, αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς επτά στους δέκα δηλώνουν σήμερα κέρδος κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο.

Προκειμένου δε να μετριάσει τις αντιδράσεις, ανακοινώθηκε σήμερα δια του πρωθυπουργού μια διπλή κίνηση σε ό,τι αφορά το τέλος επιτηδεύματος (650 έως 1.000 ευρώ). Με βάση την εξαγγελία, η οποία θα εξειδικευτεί αργότερα σήμερα από το οικονομικό επιτελείο, όσοι επαγγελματίες δηλώνουν έσοδα κάτω από τον κατώτατο μισθό, θα δουν το 2024 μείωση 25% και όσοι δηλώνουν έσοδα πάνω από αυτό, περιορισμό του τέλους κατά το ήμισυ.

Ανακοινώνοντας την επιβολή κατώτατου τεκμαρτού ορίου εισοδήματος ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι επαγγελματίες «αποκτούν ωστόσο και ένα επιπρόσθετο κίνητρο για φορολογική συνέπεια. Οσοι έχουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται από το 2024 αυτόματα από το 50% του τέλους επιτηδεύματος. Για τους υπόλοιπους, η έκπτωση θα είναι της τάξης του 25%».

Στόχος είναι να μπει τέλος στα προκλητικά χαμηλά εισοδήματα που δηλώνει μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και γεννούν υποψίες φοροδιαφυγής καθώς είναι κατώτερα ακόμη και του εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μόλις 2 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν περισσότερα από 9.100 ευρώ το χρόνο και περισσότεροι από 3 στους 10 μηδενικό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × two =