αρχικηVIRALΔύο μαύρες τρύπες… χορεύουν τανγκό- Δείτε την κινούμενη απεικόνιση της NASA

Δύο μαύρες τρύπες… χορεύουν τανγκό- Δείτε την κινούμενη απεικόνιση της NASA

Τι μπορεί να συμβεί όταν δύο μεγάλες μαύρες τρύπες πλησιάζουν μεταξύ τους και ξεκινά μια… ιδιαίτερη τροχιά; Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κάπως «χορευτικό».

Αυτό δείχνει η νέα κινούμενη απεικόνιση που έβγαλε στη δημοσιότητα η NASA. Σε αυτή βλέπουμε δύο μαύρες τρύπες να έρχονται κοντά. Όπως σημειώνει το livescience.com, η μία μαύρη τρύπα έχει με μάζα περίπου 200 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και περιβάλλεται από κόκκινους δακτυλίους ζεστού αερίου που ονομάζονται δίσκοι προσαύξησης. Στο σκηνικό υπάρχει και μια δεύτερη μαύρη τρύπα που ζυγίζει περίπου το ήμισυ αυτής της μάζας, και οι δακτύλιοι αερίου και σκόνης απεικονίζονται με έντονο μπλε χρώμα.

Οι δύο μαύρες τρύπες έρχονται κοντά. Όπως βλέπουμε στο visualization, δεν πρόκειται για μία βίαιη διαδικασία, αλλά εξελίσσεται ένα είδος κοσμικού χορού, όπου η μια πλησιάζει την άλλη και στην συνέχεια απομακρύνεται, προκαλώντας κάθε φορά διάφορα φαινόμενα. Όταν οι δύο τρύπες έρχονται κοντά, βλέπουμε να καταγράφεται και μια παραμόρφωση.

Με βάση αυτή την προσομοίωση οι επιστήμονες λαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να συμβαίνει όταν συγχωνεύονται δύο μαύρες τρύπες, και που οφείλονται και τι σημαίνουν τα δεδομένα που φτάνουν σε εμάς παρατηρώντας ένα τέτοιο φαινόμενο. H προσομοίωση αποκαλύπτει επίσης τις βαρυτικές δυνάμεις και φαινόμενα που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια αυτής της συγχώνευσης παρέχοντας νέα πολύτιμα στοιχεία στους επιστήμονες. Αλλά ακόμη και στους μη ειδικούς η παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον θέαμα.

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/MyWvcUrvDJJHPPu6LtbQTT-1024-80.gif

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάπως έτσι ακούγεται μια supernova, σύμφωνα με τη NASA (Ηχητικό)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + 17 =