αρχικηVIRALΤο Hubble κατέγραψε την σύγκρουση τριών γαλαξιών- Πόσο μακριά μας είναι

Το Hubble κατέγραψε την σύγκρουση τριών γαλαξιών- Πόσο μακριά μας είναι

Η IC 2431 είναι μία τεράστια γαλαξιακή ένωση όχι δύο αλλά τριών γαλαξιών, 681 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του καρκίνου. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε μία επική εικόνα αυτής της κολοσσιαίας σύγκρουσης σε εξέλιξη, καθώς και τις ταραχώδεις δημιουργίες άστρων και παλιρροιακών παραμορφώσεων που φέρνουν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις του γαλαξιακού τρίο. Το κέντρο της εικόνας δεν είναι ορατό λόγω του πυκνού νέφους σκόνης. Όσο προχωρά η ένωση των γαλαξιών, οι μαύρες τρύπες στο κέντρο τους θα ενωθούν επίσης, σχηματίζοντας μία τεράστια μαύρη τρύπα.

Όπως σημειώνει το Unboxholics.com, τέτοιου είδους συγκρούσεις θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη των γαλαξιών στο πέρασμα εκατομμυρίων ή ακόμα και δισεκατομμυρίων ετών, καθώς και να προβλέψουμε πώς θα αλλάξει το σύμπαν στους αιώνες που θα έρθουν. Οι γαλαξιακές ενώσεις φαίνεται πως είναι πολύ σπάνιες δεδομένου του χώρου του διαστήματος, ωστόσο παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή των γαλαξιών.

Ο δικός μας Milky Way έχει περάσει από αρκετές ενώσεις κατά τη διάρκεια της 13.6 δισεκατομμυρίων ετών ιστορίας του. Οι αστρονόμοι θεωρούν οι γαλαξίες έλκονται βαρυτικά μεταξύ τους, ίσως μέσω ενός αόρατου κοσμικού ιστού που απλώνεται στο σύμπαν και δημιουργούν συστάδες που σταδιακά ενώνονται.

Μπορείτε να κατεβάσετε μάλιστα την παραπάνω εικόνα σε μεγέθη wallpaper από το site της ESA

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 1 =