αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔεν βρίσκεις καλές ιδέες; Εδώ είναι 5 λάθη που ίσως κάνεις

Δεν βρίσκεις καλές ιδέες; Εδώ είναι 5 λάθη που ίσως κάνεις

Όλοι το έχουμε πει κατά καιρούς: «Μακάρι να είχα σκεφτεί εγώ αυτή την ιδέα και να την είχα λανσάρει στην αγορά». Κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν σαν να έχουν γεννηθεί… με αμέτρητες ιδέες στο κεφάλι τους. Αλλά τελικά τι είναι αυτό που κάνει την διαφορά;

Αν νιώθεις ότι δεν παράγεις καλές ιδέες και δεν πραγματοποιείς ούτε αυτές που έχεις, εδώ είναι 5 λάθη που ίσως κάνεις.

1. «Πρέπει να είναι τέλειο, αλλιώς δεν θα το κάνω».

Η τελειομανία είναι ένα βαρίδι εδώ. Το έχουμε ξανά αναφέρει.

Η τελειομανία σας μπερδεύει γιατί είναι τόσο εύκολο να δικαιολογήσετε την έλλειψη προόδου.

Είναι απαραίτητο να κάνετε ακόμη και ένα ακατάστατο και ατελές βήμα να προχωρήσετε. Η ιδέα σας πρέπει να βγει από το μυαλό σας και να γίνει κάτι με το οποίο μπορούν να αλληλεπιδράσουν άλλοι άνθρωποι, είτε πρόκειται για πρόταση, είτε για πρωτότυπο.

Είναι καλό να κατανοήσετε τις συνήθειές σας και αν η τελειομανία είναι μία από αυτές, αρχίστε να ψάχνετε γύρω σας για αυτά τα ατελή αλλά απαραίτητα πρώτα βήματα. Θυμήσου και το άρθρο:

2. «Δεν ξέρω τι να κάνω»

Οκ, αυτό το ακούμε συχνά γύρω μας. Και πέρα από τις ιδέες που συζητάμε τώρα. Δεν ξέρετε τι να κάνετε ή πώς να το κάνετε. Ακούγεται σαν ένας εξαιρετικός λόγος για να μην κάνεις τίποτα…. Αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς μια άλλη άμυνα.

Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται δύσκολη και αδύνατη εάν τυφλωθείτε από την σύγχυση. Όπως η τελειομανία, έτσι και η σύγχυση σας παραλύει- και νιώθετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ενώ δεν υπάρχει κανένα.

Ειδικά στην εποχή μας, οι περισσότερες πληροφορίες είναι online. Είτε θέλεις να κάνεις έρευνα για μια συγκεκριμένη ιδέα, είτε για να αναπτύξεις νέα skills, είτε για οτιδήποτε άλλο. Φυσικά, υπάρχει πάντα και η επιλογή να βρεις ένα μέντορα για να σε βοηθήσει.

3. «Δεν έχω αυτό που χρειάζομαι για να το κάνω»

Το “δεν έχω τους πόρους” είναι ένα άλλο εμπόδιο. Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο, άλλοι δεν έχουν χρήματα. Κάποιοι… δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χρήμα.

Αν το θέλεις πραγματικά, θα βρεις χρόνο. Δείτε τον Wallace Stevens, έναν από τους μεγάλους Αμερικανούς ποιητές. Δούλευε όλη μέρα σε μια ασφαλιστική εταιρεία στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ και μετά γύρισε σπίτι το βράδυ και έγραφε ωραία ποίηση.

Ακόμη και αφού κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ και του προσφέρθηκε μια θέση στο Χάρβαρντ, αρνήθηκε, μη θέλοντας να αφήσει την καθημερινή του δουλειά.

Θα μπορούσε να πει: «Δεν έχω χρόνο, είμαι κουρασμένος». Όχι, έγραψε όταν μπορούσε και τα δημιουργήματα του έμειναν για πάντα.

Αυτό το ζήτημα χρόνου δεν είναι ζήτημα πόρων αλλά μάλλον ζήτημα προτεραιοτήτων.

Σημειώστε όλα τα βήματα που πρέπει να κάνετε σε ένα κομμάτι χαρτί και τι σας εμποδίζει. Στη συνέχεια, παρέθεσε ιδέες και λύσεις.

4. Δεν βγαίνεις καθόλου έξω

Τελικα, που προκύπτουν οι καλές ιδέες; Μπορεί… σε μία βόλτα στο πάρκο. Ο Steve Jobs πήγαινε συχνά για περιπάτους. Με αυτό τον τρόπο «καθάριζε» το μυαλό του και ευελπιστούσε ότι θα του έρθει η «μεγάλη ιδέα». Ήταν μια καλύτερη κατάσταση, από το να είσαι κλεισμένος μέσα σε 4 τοίχους ενός γραφείου.

Επίσης εφάρμοζε τα «walking meetings»- δηλαδή επαγγελματικές συναντήσεις ενώ περπάταγε. Ο Jobs πίστευε ότι το να κλειστείς σε ένα δωμάτιο και να συζητάς για ώρες, δεν είναι το ιδανικό σκηνικό για να βγει στην επιφάνεια η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Έτσι, πολύ συχνά όταν ήθελε να συναντηθεί με ένα ή περισσότερα άτομα, πρότεινε στην άλλη πλευρά να πάνε για έναν περίπατο. Κατά την διάρκεια αυτής της βόλτας συζητούσαν τα επαγγελματικά θέματα που ήθελαν. Βέβαια ο Jobs δεν είναι ο μόνος που εφάρμοζε μια τέτοια τακτική. Σε μια πολύ πιο παλιά εποχή, εκεί όπου τα τεχνολογικά μέση ήταν πολύ πιο «πρωτόγονα», κάτι παρόμοιο έκανε και ο Αριστοτέλης. Ο οποίος συχνά επέλεγε να περπατά για να γίνει πιο δημιουργικός και να βοηθήσει το μυαλό του να παράγει νέες ιδέες.

Περπατώντας μπορείς να σκέφτεσαι όλα όσα έχεις κάνει στο παρελθόν, αλλά και να ανακαλύψεις νέες προοπτικές και στρατηγικές. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που δεν θα έχεις καμία ιδέα, κάνε διάλειμμα και πήγαινε μία βόλτα. Είτε αυτή είναι σε μία παραλία, είτε στο κέντρο της πόλης, ένα 15λεπτος περίπατος μπορεί να είναι καθοριστικός για την επόμενη επιτυχία σου.

5. Έχεις… πολλές ιδέες και δεν ξέρεις ποια να διαλέξεις.

Υπάρχει και το άλλο άκρο. Να έχεις πολλές ιδέες αλλά να μην ξέρεις ποια να διαλέξεις. Αν δεν έχετε μεγάλη ομάδα ή πολλά χρήματα για να ξοδέψετε για τις ιδέες σας, θα πρέπει να κάνετε μια επιλογή. Μπορεί να είναι δύσκολο, όμως. Ποια από όλες; Εάν δεν μπορείτε να επιλέξετε, μπορείτε πάντα να γράψετε την κάθε μια σε ένα χαρτί και να ξεκινήσετε με μια τυχαία επιλογή. Εάν αυτό φαίνεται πολύ τυχαίο, θα μπορούσατε να κάνετε κάποια έρευνα. Δείτε το μπάτζετ που χρειάζεται για κάθε ιδέα. Δείτε τους πρώτους 6-12 μήνες του κύκλου ανάπτυξης για κάθε ιδέα. Τι θα κοστίσει η κάθε μία; Δώστε στα χρήματά σας την καλύτερη ευκαιρία για απόδοση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six − 1 =