αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓώγος: Τα lockdown «ακορντεόν» δεν είναι η καλύτερη λύση

Γώγος: Τα lockdown «ακορντεόν» δεν είναι η καλύτερη λύση

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, την κατάσταση στο ΕΣΥ, αλλά και το τι αναμένεται να δούμε από εδώ και στο εξής, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Σε ότι αφορά το τι θα γίνει μετά την άρση του lockdown, ο ίδιος σημείωσε ότι όταν «ανοίξουν μερικά πράγματα και μερικές δραστηριότητες, θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά, με όλα τα μαθήματα που έχουμε πάρει από το παρελθόν, με μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων. Η καλύτερη λύση δεν είναι το “ακορντεόν” φυσικά, αλλά, αφού μαζέψουμε τα πράγματα, να συνεχίσει η λειτουργία της κοινωνίας σε ένα επίπεδο παράλληλο με τον κορονοϊό, με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα μέτρα και μεγάλη συμμόρφωση και τήρηση από τον γενικό πληθυσμού. Αν χρειαστεί να επαναληφθούν αυτού του τύπου τα μέτρα, θα το κάνουμε, δεν θα το ρισκάρουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί».

Συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν είναι υπέρ των lockdown τύπου «ακορντεόν», αλλά αυτό είναι ένα μέτρο ανάγκης, όταν η κατάσταση φτάνει στο μη περαιτέρω.

Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Ελπίζουμε την ερχόμενη εβδομάδα τα δεδομένα να είναι καλύτερα. Φαίνεται να υπάρχει μία μικρή μείωση στην εκθετική αύξηση. Αναμένουμε να οριζοντιοποιηθεί η καμπύλη, ούτως ώστε μετά από δύο βδομάδες να δούμε καλά νούμερα. Είναι νωρίς να πει κανείς κάτι. Υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει ελπίδα, αλλά δεν θα πρέπει να γίνουν πράγματα που θα βάλουν ξανά σε κίνδυνο τη διασπορά».

Ενώ τόνισε: «Αυτή τη στιγμή η υγειονομική κρίση είναι μεγάλη. Το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να μπορέσουμε να ελαττώσουμε το φορτίο νόσου και το φορτίο νοσηλείας στις περιοχές αυτές. Αυτό προέχει τώρα. Να ανασάνει το σύστημα, να ανασάνουν οι ασθενείς και να ανασάνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που έχει “γονατίσει” αυτές τις μέρες. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ελαττωθεί, σαφέστατα, και η διασπορά. Θα πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί, τα κρούσματα και τα θετικά τεστ. Αν θα τα καταφέρουμε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να επανέλθουμε, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπάνιο τηλεοπτικό debate Χαράλαμπου Γώγου- Γιάννη Ιωαννίδη για τον κορονοιό και το lockdown (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 10 =