αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτές είναι οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις- Μεγάλη πτώση 20 θέσεων για την Αθήνα

Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις- Μεγάλη πτώση 20 θέσεων για την Αθήνα

Ανακατατάξεις έφερε ο κορονοιός σε όλο τον κόσμο, με κάποιες πόλεις να καταφέρνουν να κάνουν μια καλύτερη διαχείριση, ενώ την ίδια στιγμή κάποιες άλλες κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις. Αυτό φαίνεται στο «The Global Liveability Index 2021» με τις καλύτερες και τις χειρότερες πόλεις του κόσμου για να ζεις. Μια λίστα που δημοσιεύει ο Economist.

H Αθήνα έχασε 20 θέσεις και βρέθηκε στις πόλεις με τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή. Από την 72η θέση – μεταξύ των 140 πόλεων – βρέθηκε στην 92η. Αιτία της “βουτιάς” αυτής ήταν το “σκορ” που αφορά την υγειονομική περίθαλψη η οποία σαφώς επηρεάστηκε από την πανδημία. Σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, η μέση βαθμολογία μιας πόλης ως προς την υγειονομική περίθαλψη που παρέχει έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν πέντε βαθμούς. Οι πόλεις που σημείωσαν τη μεγαλύτερη σχετική μείωση είναι η Πράγα, η Αθήνα και η Τζακάρτα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραφε αύξηση κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα στοιχεία για την οποία συγκεντρώθηκαν μεταξύ 22 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου 2021.

Στην έρευνα του Economist Intelligence Unit, κάθε πόλη εξετάζεται με βάση 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια τα οποία ανήκουν σε πέντε βασικές κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.

Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις για να ζεις; Την πρωτιά κέρδισε το Ώκλαντ καθώς λόγω του κλεισίματος των συνόρων και του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων, η Νέα Ζηλανδία μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτά τα θέατρα, τα εστιατόρια και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Έτσι η πόλη της Ν. Ζηλανδίας ανέβηκε από την έκτη θέση που βρισκόταν το φθινόπωρο του 2020 στην πρώτη θέση. Επίσης, η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, το Ουέλλινγκτον, ανέβηκε από την 15η θέση στην τέταρτη θέση. Οι ιαπωνικές πόλεις Οζάκα και Τόκιο κατέλαβαν τη δεύτερη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα, λόγω της σταθερότητας που κατάφεραν να έχουν. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ενώ τρεις ακόμη αυστραλιανές πόλεις (Περθ, Μελβούρνη, Μπρίσμπεϊν) κατατάσσονται στις δέκα πρώτες, με το Σίδνεϊ στην 11η θέση.

Στον αντίποδα, η λίστα παραθέτει και τις χειρότερες πόλεις για να ζεις. Όπως και σε προηγούμενες έρευνες, η χειρότερη πόλη είναι η Δαμασκός της Συρίας. Ακολουθούν το Λάγος στη Νιγηρία, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα και η Ντάκα, η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 4 =