αρχικηΧωρίς κατηγορίαΑν θες να κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων, εδώ είναι 5 κακές συνήθειες που πρέπει να κόψεις γρήγορα

Αν θες να κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων, εδώ είναι 5 κακές συνήθειες που πρέπει να κόψεις γρήγορα

Υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορούν να εμποδίσουν το ταξίδι μας προς την απόκτηση αυτού του σεβασμού που όλοι θέλουμε καθώς μεγαλώνουμε.

Το να μεγαλώνουμε ηλικιακά είναι αναπόφευκτο, αλλά ο τρόπος που κινούμαστε –οι συμπεριφορές που κρατάμε και αυτές που αφήνουμε να φύγουν– μπορεί να κάνουν τεράστια διαφορά στο πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

Το να σε σέβονται καθώς μεγαλώνεις δεν σημαίνει να γίνεις κάποιος άλλος. Έχει να κάνει με τη βελτίωση και την ωρίμανση των συμπεριφορών μας ώστε να αντικατοπτρίζουν τη σοφία και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Για να το πετύχετε αυτό, υπάρχουν μερικές ιδιαίτερες συμπεριφορές που πρέπει να αποχαιρετήσετε.

1) Το να είσαι άκαμπτος

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι εύκολο να κολλήσουμε στα μονοπάτια μας. Μπορεί να είναι παρήγορο να παραμένουμε σε αυτά που γνωρίζουμε και να αποφεύγουμε την αλλαγή.

Αλλά εδώ είναι το σημαντικό – η ακαμψία συχνά γεννά ασέβεια. Γιατί; Γιατί ο κόσμος εξελίσσεται συνεχώς, όπως και οι άνθρωποι σε αυτόν. Όταν παραμένετε άκαμπτοι, στέλνετε ένα μήνυμα ότι δεν είστε πρόθυμοι να κατανοήσετε και να προσαρμοστείτε σε νέες προοπτικές ή συνθήκες. Αυτό δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που κερδίζει σεβασμό.

Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτόμυαλοι και προσαρμοστικοί. Αγκαλιάστε την αλλαγή, μάθετε νέα πράγματα και δείξτε ότι είστε πρόθυμοι να αναπτυχθείτε μαζί με τον κόσμο. Έτσι κερδίζεις σεβασμό καθώς μεγαλώνεις.

2) Δεν ακούς

Πολλοί νομίζουν ότι ξέρουν… τα πάντα. Μιλάς με ανθρώπους κόβοντάς τους στη μέση της πρότασης, πεπεισμένος ότι η άποψή σου είναι η μόνη που έχει σημασία;

Αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν μόνο ασέβεια, αλλά σε εμποδίζει να μάθεις και να κατανοήσεις τους άλλους.

Προσπάθησε να ακούς πραγματικά όταν μιλάνε οι άνθρωποι. Όχι απλώς να περιμένεις τη σειρά σου να μιλήσεις, αλλά να προσπαθείς ειλικρινά να κατανοήσεις την οπτική τους.

Αυτό τους δείχνει ότι εκτιμάτε τις απόψεις τους και με τη σειρά τους αρχίζουν να σας σέβονται περισσότερο.

3) Πολύ επικριτικός

Όλοι έχουμε τις δικές μας απόψεις και πεποιθήσεις, που διαμορφώνονται από τις εμπειρίες και την ανατροφή μας. Αλλά το να επιβάλλουμε αυτές τις πεποιθήσεις στους άλλους ή να τους κρίνουμε με βάση τα δικά μας πρότυπα δεν είναι μια συμπεριφορά που συγκεντρώνει σεβασμό.

Σκεφτείτε αυτό – μια μελέτη στο Journal of Personality and Individual Differences αποκάλυψε ότι τα άτομα που δεν επικρίνουν τους άλλους, αντιμετωπίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους. Και μάντεψε: Κερδίζουν περισσότερο σεβασμό.

Όταν κρίνουμε τους άλλους, δημιουργούμε εμπόδια και εμποδίζουμε την ανοιχτή επικοινωνία. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται διστακτικοί να μοιραστούν τις σκέψεις ή τα συναισθήματά τους μαζί μας, φοβούμενοι την κρίση μας. Από την άλλη πλευρά, η αποδοχή και η κατανόηση καλλιεργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και σεβασμού. Δείχνει ότι εκτιμούμε τη διαφορετικότητα και σεβόμαστε την ατομικότητα.

4) Αποφυγή προσωπικής ανάπτυξης

Το ταξίδι της ζωής έχει να κάνει με την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Αλλά μερικές φορές, καθώς γερνάμε, αρχίζουμε να αντιστεκόμαστε σε αυτή την ανάπτυξη, επιλέγοντας την άνεση και την οικειότητα, από την αβεβαιότητα της αλλαγής.

Η αλήθεια είναι ότι η προσωπική ανάπτυξη είναι μια δια βίου διαδικασία. Έχει να κάνει με τη διαρκή μάθηση, την εξέλιξη και την προσπάθεια να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Η αποφυγή της προσωπικής ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα, τόσο προσωπικά όσο και στα μάτια των άλλων. Αν εξελίσσεσαι αυτό δείχνει ότι είσαι ανοιχτόμυαλος, προσαρμόσιμος και πρόθυμος να μάθεις – ιδιότητες που προκαλούν σεβασμό.

5) Δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου

Το να ζητάς συγγνώμη όταν έχεις κάνει ένα λάθος δεν σε κάνει αδύναμο. Σε κάνει δυνατό.

Η αποφυγή της συγγνώμης μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε πεισματάρηδες και υπερβολικά περήφανοι, χαρακτηριστικά που συνήθως δεν συνδέονται με το σεβασμό. Από την άλλη πλευρά, το να μπορούμε να παραδεχτούμε πότε κάνουμε λάθος και να ζητήσουμε ειλικρινά συγγνώμη δείχνει ταπεινοφροσύνη, ωριμότητα και δύναμη.

Το να ζητάς συγγνώμη δεν σημαίνει πάντα ότι έκανες λάθος και ότι ο άλλος είχε δίκιο. Σημαίνει απλώς ότι εκτιμάτε τη σχέση σας περισσότερο από τον εγωισμό σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 7 =