αρχικηVIRALΑν βλέπεις αυτά τα 5 σημάδια πρέπει να ξεκόψεις από έναν φίλο

Αν βλέπεις αυτά τα 5 σημάδια πρέπει να ξεκόψεις από έναν φίλο

Η λέξη «τοξικό» χρησιμοποιείται συχνά στην εποχή μας. Και μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι χαρακτηριστικά έχει ένα τοξικό άτομο. Πολλοί άνθρωποι θα αποκαλέσουν κάποιον τοξικό μόνο και μόνο επειδή δεν τα πάνε καλά μαζί του, αλλά αυτή είναι μια αναληθής —και ακόμη και άδικη— χρήση της λέξης για να περιγράψει μια απλή σύγκρουση προσωπικότητας.

Ένας «τοξικός φίλος» είναι κάτι πολύ περισσότερο από κάποιον με τον οποίο διαφωνείτε περιστασιακά. Οι τοξικές φιλίες είναι γενικά όταν ένα άτομο εκμεταλλεύεται συναισθηματικά ή ψυχολογικά ή ακόμη και βλάπτει κάποιον άλλο. Ένας τοξικός φίλος θα ισχυριστεί ότι είναι φίλος σας, και ίσως πιστεύει πραγματικά ότι είναι, αλλά ταυτόχρονα κάνει πράγματα που είναι επιβλαβή για τη φιλία και για εσάς και την ευημερία σας.

Το αμερικανικό psychology today παραθέτει 5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να ξεκόψεις από έναν φίλο. ‘Η μπορεί να βλέπεις αυτά τα χαρακτηριστικά σε παραπάνω από ένα άτομα στον κύκλο σου.

1. Αγνοούν τα όριά σας.

Ένας τρόπος για να καταλάβεις ότι ένας φίλος είναι τοξικός είναι όταν δεν σέβεται τα όριά σου. Ένα όριο είναι αυτή η φανταστική συναισθηματική και φυσική γραμμή που βάζουμε ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους. Όλοι μας έχουμε διαφορετικά όρια με βάση τα ήθη, τις πεποιθήσεις, το πολιτισμικό και οικογενειακό μας υπόβαθρο και τα επίπεδα άνεσης.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε κάποιος δεν σέβεται τα όριά μας. Μπορεί να είναι ακόμα και κάτι απλό, όπως το να σε παίρνει τηλέφωνο σε ακατάλληλες ώρες. Και εκεί μπορείς να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα λέγοντας: «Δεν μπορώ να απαντήσω στο τηλέφωνο μετά τις 8 μ.μ. επειδή είμαι με την οικογένειά μου». Αν ο φίλος το αγνοεί αυτό και σας καλεί όταν δεν είναι επείγουσα ανάγκη, αυτό είναι παραβίαση των ορίων γιατί έρχεται άμεσα και σκόπιμα ενάντια στις επιθυμίες σας.

2. Είναι σκληροί ή αγενείς.

Ένα άλλο σημάδι ενός τοξικού φίλου είναι κάποιος που ενεργεί με σκληρούς ή απειλητικούς τρόπους, όπως να κοροϊδεύει την εμφάνιση ή το βάρος σας ή κοροϊδεύει τη σεξουαλικότητα ή την οικογένειά σας. Ένας φίλος που κάνει αγενή ή ρατσιστικά σχόλια είναι συχνά ένας τοξικός φίλος — ειδικά αν γνωρίζει ότι αυτά τα σχόλια είναι βλαβερά, και συνεχίζει να τα κάνει.

3. Σε κουτσομπολεύουν.

Ένα άλλο σημάδι είναι όταν κάποιος μιλάει πίσω από την πλάτη σας. Οι τοξικοί άνθρωποι το κάνουν συχνά για να σας φθήρουν ή να σας απομονώσουν από τους άλλους. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ένας φίλος που λέει σε όλους προσωπικής ή επαγγελματικές σας πληροφορίες. Και το κάνει ξανά και ξανά. Η κοινοποίηση αυτών των πληροφοριών πίσω από την πλάτη σας, είναι μια συνήθεια που μπορεί να σε βάλει σε μπελάδες.

4. Σε κάνουν να νιώθεις εξαντλημένος.

Με τον καιρό, η διατήρηση μιας τοξικής φιλίας μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και την ενέργεια σας. Εάν προσπαθείτε συνεχώς να υπερασπιστείτε τα όριά σας ή συνεχώς δεν σας σέβονται με άλλους τρόπους, αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας, τη φιλία, ακόμα και για τις φιλίες γενικότερα.

5. Εκμεταλλεύονται εσάς—ή άλλους.

Πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν να εκμεταλλεύονται τους άλλους ως μορφή επιβίωσης. Ωστόσο, δεν μπορούν να το δουν αυτό στον εαυτό τους και να είναι καλύτεροι άνθρωποι, τότε θα συνεχίσουν αυτή την καταστροφική και επιβλαβή συμπεριφορά.

Είναι πάντα σημαντικό να προσπαθήσετε πρώτα να συνομιλήσετε με το άτομο. Μπορεί να μην συνειδητοποιούν πώς συναντούν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για αυτοεξερεύνηση και ίσως αυτοίαση. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που κάνουν περιστασιακές ανθυγιεινές συμπεριφορές τοξικοί. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ κάποιου που παραβιάζει ένα όριο ακούσια έναντι κάποιου που το κάνει κακόβουλα ή επειδή απλώς δεν τον ενδιαφέρει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − twelve =