αρχικηVIRALΈτσι θα μεταμορφωθεί η πλατεία Κοραή στον Πειραιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Έτσι θα μεταμορφωθεί η πλατεία Κοραή στον Πειραιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Δήμος Πειραιά δια της PIRAEUS PLUS AE ανέθεσε στο γραφείο Landscape-Roidis, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Θωμά Τσουκαλά τον Μηχανολόγο Γρηγόρη Δεληγιαννίδη τον τοπογράφο Δημήτρη Χαρτσια και άλλους αξιόλογους μελετητές, τον Ιανουάριο του 2022 την μελέτη για την ανάδειξη – επανασχεδιασμό – αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πλατείας Κοραή και των όμορών της πεζόδρομων.

Η  πλατεία Κοραή και οι όμοροί της πεζόδρομοι Δραγάτση και Καραΐσκου βρίσκονται σε κεντροβαρική θέση στην πόλη του Πειραιά, μπροστά από το Δημαρχιακό μέγαρο.

Η Landscape-Roidis  και οι ανωτέρω συνεργάτες της με βάση την εκπονηθείσα μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου πρότειναν:

  • Την αναδιάταξη των λειτουργιών εντός της πλατείας την απόδοση ευρύτερου δημόσιου χώρου στους πεζούς, αύξηση των καθιστικών σημείων και ενίσχυση της υφιστάμενης φύτευσης.
  • Την βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας και των πεζοδρόμων. μέσω της χρήσης ψυχρών υλικών δαπεδόστρωσης, στοιχείων νερού, αύξησης του πρασίνου, κατασκευής σκιάστρων. Η βιοκλιματική προσέγγιση θα επιτευχθεί :

* με την ανακατασκευή των δαπεδοστρώσεων της πλατείας και των ως άνω οδών. Οι νέες δαπεδοστρώσεις θα γίνουν με κυβόλιθους 10εκ.Χ10εκ., διαφόρων τύπων μαρμάρων και γρανιτών, που χαρακτηρίζονται ψυχρά υλικά,

*  με τον εμπλουτισμό του πράσινου αποθέματος της πλατείας  μέσω της διατήρησης  όλων των υφιστάμενων δέντρων της πλατείας με την ταυτόχρονη φύτευση κάποιων νέων καθώς και τη φύτευση θάμνων,

*   με  την δημιουργία στοιχείων νερού που προσδίδουν αισθητικό αλλά λειτουργικό δροσισμό των χώρων όπου εγκαθίστανται,

με στόχο τη θερμική άνεση των πολιτών ιδίως τους θερινούς μήνες και  την αποφυγή, κατά το δυνατόν, του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

  • Την αισθητική ομοιογένεια πλατείας και όμορων πεζόδρομων που επιτυγχάνεται με τα μοτίβα (patterns) των δαπεδοστρώσεων, τη μορφολογική ταύτιση των στοιχείων εξοπλισμού ( ζαρντινιέρες , καθιστικά , πέργκολες), τη μορφολογία των φυτεύσεων,  ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο. Το δεμένο αυτό σύνολο θα λειτουργήσει ως τοπόσημο για την πόλη του Πειραιά.
  • Τον εκσυγχρονισμό του φωτισμού πλατείας και πεζοδρόμων με χρήση ειδικής αρχιτεκτονικής προσέγγισης τόσο του φωτισμού ασφαλείας όσο και του αισθητικού φωτισμού των στοιχείων του αστικού εξοπλισμού και των φυτεύσεων. Η χρήση τεχνολογίας LED θα μειώσει αισθητά και τη δαπάνη φωτισμού.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =