αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈρχεται στην Ελλάδα το app που θα σε ενημερώνει αν έχεις έρθει σε επαφή με κρούσμα Covid-19

Έρχεται στην Ελλάδα το app που θα σε ενημερώνει αν έχεις έρθει σε επαφή με κρούσμα Covid-19

Έτοιμο να… λανσάρει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενημερώνει τον χρήστη αν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού τις τελευταίες 14 ημέρες, είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το tracing app (εφαρμογή ιχνηλάτησης), που θα είναι διαθέσιμο σε smartphones τόσο με λογισμικό IOS όσο και Android, θα λειτουργεί με την τεχνολογία Bluetooth. Όπως μεταδίδει ο Σκάι, «κατεβάζοντας» οι πολίτες το app στη συσκευή τους, θα ενεργοποιείται το Bluetooth και έτσι σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό, μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα εντοπίζονται όλα τα άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, σε ακτίνα μικρότερη των 2 μέτρων και θα ξεκινά η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Μέσω της εφαρμογής, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Μάρτιο, δίνεται η δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης των επαφών ώστε να περιοριστεί η διασπορά ή ακόμα και να προληφθεί το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Η ειδοποίηση που θα λαμβάνεται δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επαφή έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, αλλά είναι ένας απλός τρόπος για να γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχετε εκτεθεί.

Η ενημέρωση θα γίνεται με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) στα κινητά, ενώ τα προσωπικά δεδομένα είναι πλήρως προστατευμένα, καθώς κατά την ενημέρωση των επαφών δε θα παρέχεται κανένα στοιχείο για το «κρούσμα», ούτε το όνομα του ούτε ο χρόνος και ο χώρος, στον οποίο εκτέθηκαν.

Ωστόσο, για να φέρει αποτελέσματα η εφαρμογή, θα πρέπει να την «κατεβάσει» περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας, αν και η χρήση της δε θα είναι υποχρεωτική.

Υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή δεν έχει προληπτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν προειδοποιεί για «επικίνδυνες επαφές» σε πραγματικό χρόνο.


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =