αρχικηVIRALΈρευνα: 4.000 επικίνδυνες χημικές ουσίες υπάρχουν σε πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούμε

Έρευνα: 4.000 επικίνδυνες χημικές ουσίες υπάρχουν σε πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούμε

Μια μεγάλη έρευνα που έλαβε την ονομασία έκθεση PlastChem παρουσιάζει μια λίστα με 16 χιλιάδες χημικές ουσίες που εντοπίστηκαν σε πλαστικά προϊόντα. Στη λίστα αυτή καταγράφονται περισσότερες από 16 χιλιάδες χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πλαστικά προϊόντα και σύμφωνα με τους ερευνητές 4 χιλιάδες από αυτές ήταν επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Η έρευνα έρχεται πριν από τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη του ΟΗΕ για την παγκόσμια πλαστική ρύπανση. Ερευνητές οι οποίοι πέρασαν ένα χρόνο μελετώντας διάφορες σχετικές μελέτες ταξινόμησαν τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά με βάση τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην υγεία. Η ερευνητές ομάδα σκοπεύει να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και προσπάθειες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι υπάρχουν περισσότερες πλαστικές χημικές ουσίες από ό,τι ήταν γνωστό προηγουμένως και 4.200 (26 τοις εκατό) από αυτές τις ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες, σταθεροποιητές και χρωστικές, προκαλούν ανησυχία λόγω της «επίμονης, βιοσυσσωρευτικής, κινητής και/ή τοξικής φύσης» τους.

«Αυτή η έκθεση παρέχει τα θεμέλια που απαιτούνται για τεκμηριωμένες αποφάσεις πολιτικής για τη διαχείριση πλαστικών και πλαστικών χημικών ουσιών», δήλωσε η Μαρί Λοσέθ από το Νορβηγικό Γεωτεχνικό Ινστιτούτο (NGI) εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Περισσότερες από 400 από τις χημικές ουσίες που προσδιορίζονται στην έκθεση βρίσκονται σε κάθε σημαντικό πλαστικό προϊόν που χρησιμοποιείται συνήθως, όπως οι συσκευασίες τροφίμων. Διαπίστωσαν επίσης ότι όλα τα ελεγμένα πλαστικά εκλύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες στο περιβάλλον.

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι χημικές ουσίες όπως οι φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται σε πλαστικά προϊόντα μπορούν να διαταράξουν το αναπαραγωγικό σύστημα και η πρώιμη έκθεσή τους στην παιδική ηλικία συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη άσθματος. Η έκθεση αναφέρει και άλλες ενώσεις όπως υπερφθοροαλκυλιωμένες και πολυφθοροαλκυλιωμένες ουσίες που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα πλαστικά προϊόντα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − nineteen =