αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈνας CEO εξηγεί: «Έχω κάνει 30.000 job interviews. Εδώ είναι 3 τρόποι για να εντυπωσιάσεις κάποιον αμέσως»

Ένας CEO εξηγεί: «Έχω κάνει 30.000 job interviews. Εδώ είναι 3 τρόποι για να εντυπωσιάσεις κάποιον αμέσως»

Τα πρώτα πέντε λεπτά μιας συνέντευξης για δουλειά μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τις πιθανότητες να πάρετε τη δουλειά.

Αυτές οι πρώτες στιγμές δίνουν τον τόνο για την υπόλοιπη συνομιλία: Αν εμφανιστείτε αργά, απροετοίμαστοι ή κολλημένοι στο τηλέφωνό σας, είναι δύσκολο να πείσετε τον HR Manager ότι θέλετε τη δουλειά, ακόμα κι αν έχετε τα προσόντα.

Για να τραβήξετε την προσοχή ενός διευθυντή προσλήψεων, πρέπει να προβάλλετε μια φιλική, σίγουρη και επαγγελματική συμπεριφορά από την αρχή, λέει στο CNBC ο William Vanderbloemen, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναζήτησης στελεχών Vanderbloemen Search Group.

Ο Vanderbloemen έχει πάρει συνέντευξη από πάνω από 30.000 υποψηφίους εργασίας σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του — και αυτοί που ξεχωρίζουν, λέει, κάνουν πάντα αυτά τα 3 πράγματα για να εντυπωσιάσουν αμέσως έναν διευθυντή προσλήψεων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης για δουλειά:

Ντυθείτε για…να πετύχετε

Μπορεί να νιώσατε άνετα να ντύνεστε όπως θέλετε για διαδικτυακές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ένα πιο χαλαρό ντύσιμο δεν πρόκειται να σε ωφελήσει σε μια συνέντευξη για δουλειά – ακόμα κι αν είναι στο Zoom.

Αν και είναι πιθανό ότι ο άλλος θα δει μόνο το πάνω μισό σας στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να ρίξει μια ματιά στο αθλητικό σας παντελόνι, ανάλογα με τη γωνία της κάμερας, προειδοποιεί ο Vanderbloemen.

«Ξέρω ότι ακούγεται σαν κάτι παλιό, αλλά αν θέλετε να εντυπωσιάσετε έναν υπεύθυνο προσλήψεων, πρέπει πραγματικά να ντυθείτε για τη δουλειά», λέει. «Είναι ένα σημαντικό σημάδι που δείχνει ότι παίρνετε αυτή την ευκαιρία στα σοβαρά».

Ανεξάρτητα από το περιβάλλον της συνέντευξης, ο Vanderbloemen συνιστά να ελέγχετε τον ιστότοπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας εταιρείας για να καταλάβετε τι φοράνε οι άνθρωποι στο γραφείο ή remote, σε εταιρικές εκδηλώσεις και προσωπικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, ταιριάξτε το ντύσιμό σας ανάλογα.

Κανε το homework

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν μία βασική έρευνα για τη δουλειά για την οποία παίρνουν συνέντευξη, αλλά λίγοι θα κάνουν το ‘έξτρα μίλι’ και θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της εταιρείας ή το άτομο με το οποίο μιλάνε.

Ο Vanderbloemen λέει ότι «πάντα εντυπωσιάζεται» όταν ένας υποψήφιος έχει κάνει την άξιμο σχετικά με τον υπεύθυνο πρόσληψης ή τη συνέντευξη και είναι ενημερωμένος για τα τελευταία νέα της εταιρείας.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να επικαλεστείτε την πιο πρόσφατη αναφορά κερδών της εταιρείας και να επαινέσετε όπου τα νούμερα είναι ισχυρά ή να αναφέρετε ένα πρόσφατο άρθρο που διαβάσατε για κάποιον που εργάζεται στην εταιρεία ή μια νέα πρωτοβουλία που κυκλοφορεί.

«Αν μπορείτε να δείξετε στον HR Manager στα πρώτα 5-10 λεπτά της συνομιλίας ότι αφιερώσατε λίγο χρόνο μελετώντας αυτήν την εταιρεία, θα σας ωφελήσει πολύ», λέει ο Vanderbloemen.

Μην ξεκινάτε με χρήματα

Το να ρωτάς για τον μισθό μιας δουλειάς μέσα στα πρώτα λεπτά στη συνάντηση με έναν διευθυντή προσλήψεων είναι ένας από τους «γρηγορότερους τρόπους για να ξεκινήσεις μια συνέντευξη με λάθος τρόπο», λέει ο Vanderbloemen. Ωστόσο, «πολλοί υποψήφιοι θα κάνουν αυτό το λάθος».

Αντίθετα, θα πρέπει να ερευνήσετε το εύρος μισθών για έναν ρόλο, χρησιμοποιώντας δωρεάν πόρους όπως το Glassdoor ή το Payscale, πριν από μια συνέντευξη και να περιμένετε να το αναφέρει ο υπεύθυνος προσλήψεων.

Εάν φτάσετε σε μια συνέντευξη δεύτερου ή τρίτου γύρου και η πληρωμή εξακολουθεί να μην έχει αναφερθεί, μπορείτε να θίξετε το θέμα της αποζημίωσης προς το τέλος της συνομιλίας εσείς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × four =