αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΈνας «κίτρινος υπεργίγαντας»: Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά λεπτομερέστατα πως ξεκινά μια supernova

Ένας «κίτρινος υπεργίγαντας»: Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά λεπτομερέστατα πως ξεκινά μια supernova

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέγραψανλεπτομερέστατα τις πρώτες στιγμές μιας σουπερνοβα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA το 2017, οι αστροφυσικοί κατέγραψαν την αρχική έκρηξη φωτός από το σουπερνόβα καθώς ένα οστικό κύμα δημιουργήθηκε, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα κίτρινο υπεργίγαντα, εκατό φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο.

Ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, φοιτητής στο διδακτορικό του, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και ο βασικός συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η πρώτη φάση ενός σουπερνόβα δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

«Για να καταγραφεί, πρέπει να κοιτάζουμε το σωστό μέρος του ουρανού, την σωστή στιγμή, λεπτομερώς, για να μπορούμε να δείτε τα πάντα».

Παράλληλα σχολίασε οτι το σουπερνόβα με την κωδική ονομασία SN2017jgh, βρισκόταν σε απόσταση ένα διασεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από την Γη. «Το φως που βλέπαμε είχε στην πραγματικότητα σβήσει από αυτό το αστέρι πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια». 

Μια σουπερνόβα εκρήγνυται γρήγορα αλλά χρειάζονται εβδομάδες ή μήνες για να λάμψει και στη συνέχεια να εξασθενίσει. Η πρώιμη φάση της έκρηξής του είναι παρατηρήσιμη για λίγες μόνο ημέρες.

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη βασισμένη σε μια «καμπύλη φωτός ψύξης», η οποία μέτρησε την αλλαγή στην ποσότητα φωτός που εκπέμπει η σουπερνόβα με την πάροδο του χρόνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − 3 =