αρχικηVIRALΤο πείραμα σε πλατεία της Πάτρας που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την «μεταμόρφωση» δημόσιων χώρων (ΦΩΤΟ+ ΒΙΝΤΕΟ)

Το πείραμα σε πλατεία της Πάτρας που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την «μεταμόρφωση» δημόσιων χώρων (ΦΩΤΟ+ ΒΙΝΤΕΟ)

Χρώμα, ζωή και μια ανανεωμένη ατμόσφαιρα οικειότητας δημιουργήθηκε σε έναν πρώην εγκαταλελειμμένο χώρο [αστικό κενό], τη πλατεία Επτανήσου που πλέον έγινε «πλατεία μας» για τους γείτονες.

Η πρώτη πλατεία που απέκτησε «ταυτότητα» από τους ίδιους τους χρήστες-γείτονες και τους έδωσε τη δυνατότητα να νιώσουν πως είναι μοναδική και την οριοθετούν ως δική τους.

Η πλατεία Επτανήσου είναι πλέον μια μικρή νησίδα όασης μέσα σε ένα αχανές αστικό και απρόσωπο τοπίο, που σε καλοσωρίζει στην οδό Κεφαλληνίας με ένα σύγχρονο τρισδιάστατο ξύλινο γλυπτό που ανάλογα με την οπτική γωνία μπορεί κανείς να σχηματίσει τις λέξεις HELLO ή ΚΕΝΟ + . Καθώς ο επισκέπτης περπατάει πάνω στις κόκκινες διαβάσεις μπορεί να συναντήσει δύο κίτρινες και δυο μπλε περιοχές-στάσεις όπου μπορεί να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει με διαφορετικές ποιότητες (άραγμα, αστικό σαλόνι) και και να παίξει στη διάρκεια της ημέρας στα παιχνιίδια δαπέδου (λαβύρινθος, twister δρόμου, στίβος).

edf

Όλα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2019 μέσω αστικών παιχνιδιών και προφορικών αφηγήσεων γειτονιάς του προγράμματος Αστικά Κοινά όπου διατυπώθηκαν ανάγκες, επιθυμίες, ιστορίες και αναπτύχθηκαν συμμετοχικές δράσεις σχεδιασμού που σχετίζονται με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου.

Οι δράσεις που έγιναν μέσα σε αυτό το διάστημα υπογραμμίζουν την ανάγκη: να δημιουργηθεί ξανά η έννοια της γειτονιάς μέσα από καθημερινές ουσιαστικές συναναστροφές, μέσα από κοινές συλλογικές εμπειρίες γειτονιάς.

«Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε αστικά κενά της πόλης και να τα μετατρέψουμε σ’ ένα χάρτη αστικών δρώμενων [αστικά κοινά] με, από και για τους ίδιους τους γείτονες», λέει η Αλεξάνδρα Τηλιγάδη, υπεύθυνη του προγράμματος Αστικά Κοινά.

«Είμαστε και εμείς κοινοτοποιοί, που βάψαμε την πλατεία μας;» μας ρώτησαν τα παιδιά της γειτονιάς. Μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία κατασκευής κατανοήσαμε πόσο σημαντικό είναι να συμπεριλάβουμε στην υλοποίηση του δημόσιου χώρου τους κατοίκους της (μικρούς και μεγάλους), ώστε να προσδιορίσουμε το δημόσιο χώρο του σύγχρονου «εμείς». Οι ερωτήσεις, η όρεξη και η ανυπομονησία των μικρών μας κοινοτοποιών που ξυπνούσαν πρωί πρωί και ζητούσαν να κατέβουν στην πλατεία να μας βοηθήσουν, μας έδειξε πως ο δημόσιος χώρος γίνεται «κοινός τόπος» μέσα από αυτές τις κοινές ουσιαστικές αστικές εμπειρίες.

Την Κυριακή 19.05.2019 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες στην πλατεία από την ομάδα των Αστικών Κοινών με τη ενεργό συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας. Η έμπρακτη συνεισφορά τους στην υλοποίηση της διαμόρφωσης της πλατείας μας ήταν ολοένα και μεγαλύτερη με αποκορύφωμα τη πρώτη γιορτή γειτονιάς: το Πατιρντί, όπου οι κάτοικοι περπάτησαν, ξεναγήθηκαν στον ανανεωμένο χώρο πλατείας, έπαιξαν, συνομίλησαν και φώναξαν «η πλατεία μας ανήκει!».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 6 =