Τα soft skills πάντα έπαιζαν τον ρόλο τους σε μια διαδικασία πρόσληψης. Αλλά προχωρώντας προς τα εμπρός, ειδικά μετά την πανδημία, τέτοιες δεξιότητες θα είναι ακόμη πιο σημαντικές τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους.
Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει, οι εργοδότες συνειδητοποιούν ότι οι δεξιότητες κοινωνικής νοημοσύνης όπως η προσαρμοστικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη και η ανθεκτικότητα, είναι κρίσιμες καθώς βαδίζουμε σε μια νέα χρονιά και σε έναν νέο χώρο εργασίας.
Το tracom.com παραθέτει 4 soft skills που θα είναι περιζήτητα το 2021 και στην μετά-covid εποχή.
1# Προσαρμοστικότητα. Εάν η πανδημία έχει αποδείξει κάτι, είναι ότι η αλλαγή μπορεί να συμβεί απίστευτα γρήγορα. Το εργασιακό περιβάλλον που όλοι γνωρίζαμε πριν από το 2020 έχει φύγει και δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο. Πολλοί άνθρωποι εργάζονται τώρα από το σπίτι, άλλοι έχουν αναλάβει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας ή ξεκίνησαν αναλαμβάνουν εργασίες εκτός του συνηθισμένου πεδίου δουλειάς τους. Η προσαρμοστικότητα στις νέες καταστάσεις παίζει σημαντικό ρόλο.
2# Συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι η ικανότητα που έχεις κάποιος να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα συναισθήματα ενός ατόμου, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδέεται αποτελεσματικά με τους ανθρώπους. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η πανδημία εισήγαγε την ανάγκη για τους ηγέτες να συνδεθούν συναισθηματικά με τους υπαλλήλους τους και να αναπτύξουν ενσυναίσθηση σε πολύ βαθύτερο επίπεδο.
3# Νοοτροπία ανάπτυξης. Έχουμε δει ξανά και ξανά ότι ομάδες που μπορούν να ευδοκιμήσουν μπροστά σε προκλήσεις και βλέπουν την αποτυχία ως ευκαιρία ανάπτυξης. Αυτές οι ομάδες οδηγούν σε πιο ανθεκτικές και επιτυχημένες επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκείνοι με αναπτυξιακή νοοτροπία μπόρεσαν να προσαρμοστούν και να βρουν νέους τρόπους «αναπήδησης» προς τα εμπρός.
4# Δημιουργικότητα και καινοτομία. Οι επιχειρήσεις που κατάφεραν μέσα στην πανδημία να προσαρμόσουν τα προϊόντα και της υπηρεσίες τους έτσι ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες, είδαν θετικά αποτελέσματα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η ανθρώπινη ευφυΐα θα είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, υπηρεσίες και τρόποι εργασίας.