03/12/24

Τα νέα δεδομένα στα μπλοκάκια δεν μπορούν να εφαρμοστούν και γίνονται… επιπλέον αλλαγές

Σχέδιο νόμου με σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα μπλοκάκια αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, καθώς οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν περιπλέκουν περισσότερο την εφαρμογή τους, παρά λύνουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

Έτσι, η εφαρμογή των διατάξεων έχει καταστεί στην πράξη αδύνατη με αποτέλεσμα περίπου 150.000 ειδοποιητήρια για την πληρωμή εισφορών να μην έχουν ακόμη εκδοθεί. Αλλά και κάποια που έχουν εκδοθεί περιλαμβάνουν λάθη, δημιουργούν προστριβές και εντάσεις μεταξύ ασφαλισμένων, εργοδοτών αλλά και υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν δεκάδες ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων της χώρας καθώς η πλειοψηφία των επιστημόνων που συμμετέχουν αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Έχουν μόνο ένα εργοδότη, το Δημόσιο, που όμως δεν αναλαμβάνει την καταβολή εισφορών, με αποτέλεσμα για δύο μήνες τώρα οι εργαζόμενοι στα προγράμματα να είναι απλήρωτοι. Όπως άλλωστε συμβαίνει σε σε πολλές επιχειρήσεις, με τους ίδιους τους εργαζόμενους πολλές φορές να αρνούνται να «κόψουν δελτίο» πριν ξεκαθαρίσει πρώτα το πλαίσιο που ισχύει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε αυτό, θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Την πιθανότητα αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο είχε αφήσει ανοικτή η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όταν άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει ότι ασφαλισμένοι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που για παράλληλη απασχόληση αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών εφόσον έχουν έως δύο εργοδότες, θα καταβάλλουν το 1/3 των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 θα καταβάλλουν οι εργοδότες. Στην πρώτη εγκύκλιο που εκδόθηκε, προβλέφθηκε μια δαιδαλώδης και γραφειοκρατική διαδικασία που ανάγκαζε στην πράξη τον εργαζόμενο να καταγγέλλει τον εργοδότη του.

Μάλιστα, μέχρι ο ΕΦΚΑ να διασαφηνίσει το τι πραγματικά συμβαίνει, τις εισφορές θα έπρεπε να καταβάλλει εξολοκλήρου ο εργαζόμενος. Υπήρξε βέβαια δεύτερη εγκύκλιος που ακύρωνε την πρώτη, με την οποία αντί να διευκρινιστούν τα πράγματα, μπερδεύτηκαν περισσότερο. Για την ακρίβεια, προβλέφθηκε η δυνατότητα του εργαζόμενου να καταβάλλει το 9,2% του εισοδήματός του από μπλοκάκι, διατηρώντας την υποχρέωση να καταγγείλει τον εργοδότη του, στην περίπτωση που αυτός δεν τον δηλώσει σε Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ).

Ειδική ΑΠΔ για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι δεν έχει ακόμη προβλεφθεί, ενώ και στον ΕΦΚΑ οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει ειδική υπηρεσία στην οποία θα γίνονται οι καταγγελίες και θα κινούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες για να διαπιστώνεται τελικά, ποιος θα πληρώσει τι. Παράλληλα, η δεύτερη αυτή εγκύκλιος προέβλεπε την αντίστοιχη υποχρέωση καταβολής εισφορών για τους εργοδότες, μισθωτών με παράλληλη δεύτερη απασχόληση για την οποία αμείβονται με «μπλοκάκι», παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε από το νόμο.

Υπό τον φόβο κατάρρευσης των εσόδων, και με προφανή σκοπό να εξομαλυνθεί η διαδικασία, να μειωθούν οι αδικίες αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχεδιάζει αλλαγές στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου. Σε αυτό, μάλιστα, θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του ΕΦΚΑ, όπως για παράδειγμα, πρόβλεψη για συμμετοχή αιρετών στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια.

Εν τω μεταξύ, με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή παράλληλα με την προσωρινή λύση που επιλέχθηκε για την έκδοση των νέων συντάξεων, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται η αύξηση των εισφορών στα εφάπαξ χιλιάδων “παλαιών” ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα. Αναλυτικά, η τροπολογία αλλάζει τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με ενιαίο ασφάλιστρο 4%.

Μεγάλοι χαμένοι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο, στους κλάδους των λιπασμάτων και των τσιμέντων, ενώ σε διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται επίσης δημοτικοί υπάλληλοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως η επίμαχη διάταξη πλήττει περίπου 250.000 – 300.000 παλαιούς ασφαλισμένους (εργαζόμενους που είχαν πρωτοασφαλιστεί μέχρι την 31/12/1992) και οι αυξήσεις – φωτιά φτάνουν ως και τον πενταπλασιασμό, σε ακραίες περιπτώσεις, των εισφορών.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

one × three =