αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα Αστέρια Γλυφάδας μετατρέπονται σε πολυτελές θέρετρο (Εικόνες)

Τα Αστέρια Γλυφάδας μετατρέπονται σε πολυτελές θέρετρο (Εικόνες)

Στην έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης για την ανάπλαση των “Αστεριών” στη Γλυφάδα προχώρησε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, γεγονός που “ωριμάζει” περαιτέρω την επένδυση δημιουργίας του συγκεκριμένου 5άστερου πολυτελούς θέρετρου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Αν και οι βασικές εργασίες για τις υποδομές και τα πρώτα έργα εντός της έκτασης του ακινήτου έχουν ήδη ξεκινήσει, με ορίζοντα μάλιστα μερικής λειτουργίας του resort μέσα στο καλοκαίρι του 2021, εν τούτοις η παραπάνω έγκριση αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αδειοδοτήσεις του έργου. Είχε προηγηθεί έγκριση από το ΚΑΣ αλλά και η υπαγωγή της επένδυσης στο πρόγραμμα επιδότησης “Γενική Επιχειρηματικότητα” του ΥΠΑΝ, ωστόσο, η έγκριση του ΚΕΣΑ δίνει  σύμφωνα και με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά “σημαντική ώθηση”  τόσο στην προώθηση της επένδυσης όσο και στην γενικότερη ανάπλαση του αθηναϊκού παραλιακού μετώπου.

Υπενθυμίζεται πως φορέας της επένδυσης, συνολικού ύψους 60 εκατ.ευρώ είναι η εταιρεία Ναυσικά Α.Ε. η οποία εξαγοράστηκε από την Grivalia Hospitality σε ποσοστό 80%, με το υπόλοιπο 20% να ανήκει στην οικογένεια Παπαθεοχάρη. To όλο project τοποθετείται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 271,7 στρέμματα (234, 2 στρέμματα χωρίς το τμήμα αιγιαλού παραλίας), η οποία ανήκει στην ΕΤΑΔ και έχει μισθωθεί από τη Ναυσικά ΑΕ για περισσότερα από 60 χρόνια. Στο project αναβίωσης των “Αστεριών” συμμετέχει και η Dimand, στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με στρατηγικού χαρακτήρα έργα για τρίτους.

Στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της επένδυσης προβλέπονται νέες αναπτύξεις αλλά και σειρά αναπλάσεων υφιστάμενων εγκαταστάσεων από τη δεκαετία του ’60. Μάλιστα το ποσοστό κάλυψης της έκτασης με κτίρια και υποδομές, εκτιμάται ότι φθάνει μόλις στο 1% επί του συνολικού ακινήτου, ενώ έχουν προβλεφθεί σειρά “πράσινων” παρεμβάσεων, όπως η δημιουργία  δικτύου για χρήση μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με σταθμούς  φόρτισης. Επιπλέον, τόσο στα καταλύματα, τα κτίσματα και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, στον πυρήνα του έργου προβλέπεται η δημιουργία 115 πολυτελών δωματίων, 14 τουριστικών κατοικιών,  12 σουιτών,  εκθεσιακοί χώροι και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 2 εστιατόρια, αρχαιολογικοί περίπατοι, χώροι δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους, κέντρο αναζωογόνησης κ.α. 

https://i1.prth.gr/images/963x541/files/2021-03-12/%CE%B2%CE%B9%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82.png

Τι περιλαμβάνει η αρχιτεκτονική μελέτη

Είσοδος, υποδοχή, κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχείου 

Αποτελεί το κεντρικό κτίριο υποδοχής του συγκροτήματος που στεγάζει reception, ολοήμερο εστιατόριο, bar, καταστήματα, παιδικό σταθμό για πολύ μικρά παιδιά, βοηθητικούς χώρους, αλλά και 12 δωμάτια ξενοδοχείου από τα οποία τα 4 είναι προδιαγραφών ΑΜΕΑ. Είναι καμπύλο σε κάτοψη και ένα από τα δύο διώροφα κτίσματα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. 

Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται μέσω ενός τεχνητού φυτεμένου λόφου που καταλήγει σε εκτενές στοιχείο νερού στην είσοδο, εισάγοντας στοιχεία του τοπίου στην τελική διαμόρφωση του κτιρίου.

Η οργάνωση των εσωτερικών χώρων περιστρέφεται γύρω από ένα εσωτερικό αίθριο στο οποίο τοποθετούνται στοιχεία νερού και φύτευσης και τα οποία, σε συνδυασμό με το φυσικό φως που εισέρχεται, δημιουργούν την αίσθηση εξωτερικού χώρου στο εσωτερικό του κτιρίου. 

Στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου και στην πλευρά προς την παραλία διαμορφώνονται καθιστικοί χώροι, υπαίθριες κολυμβητικές δεξαμενές και υπαίθρια bar. 

Bungalows – Επιπλωμένα Διαμερίσματα Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος

Πρόκειται για τα 100 αρχικά bungalows τους συγκροτήματος με επιφάνεια 43-49τ.μ.. Αποτελούν ανεξάρτητες μονάδες φιλοξενίας εκτός από δέκα μονάδες που συνενώνονται ανά δύο για να δημιουργήσουν σουίτες. Στο σύνολό τους δημιουργούνται 95 επιπλωμένα διαμερίσματα. 

Βίλλες 

14 κατοικίες στο δυτικό όριο της έκτασης του συγκροτήματος αποτελούν ανεξάρτητες μονάδες, ενεργειακά αυτόνομες, με πρόβλεψη ιδιωτικού υπαίθριου χώρου καθώς και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για κάθε κατοικία.

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 

Προβλέπεται αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα συμβουλίων με τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους σε ισόγειο και υπόγειο. Χαρακτηριστικό στοιχείο του κτιρίου είναι το δώμα το οποίο είναι βατό και φυτεμένο στην περίμετρό του. 

Ο εξωτερικός χώρος για υπαίθριες εκδηλώσεις αναπτύσσεται στην βόρεια πλευρά του κτιρίου σε συνέχεια της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων προστατευμένος από την κίνηση εισόδου και εξόδου στο κεντρικό κτίριο. 

Επιπλωμένα διαμερίσματα, δωμάτια ξενοδοχείου και επιπλωμένα διαμερίσματα

Πρόκειται για 2  μεταγενέστερα τυπικά κτίρια που περιλαμβάνουν  7 κατοικίες 152-199τ.μ και  7 δωμάτια ξενοδοχείου με επιφάνεια 72–75τ.μ. Επίσης, προβλέπεται και ξεχωριστή κατοικία συνολικής επιφάνειας 162τ.μ. που αποτελείται από τρία ανεξάρτητα κτίρια, καθώς και γυμναστήριο, χώροι προσωπικού της προεδρικής σουίτας και υποστηρικτικοί χώροι.

Κέντρο αναζωογόνησης και ομορφιάς 

Περιλαμβάνει, αποδυτήρια, θερμαινόμενη πισίνα, αίθουσες σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο, χώρους θεραπείας, κέντρο αισθητικής και υποστηρικτικούς χώρους. 
Η είσοδος στο κτίριο γίνεται από την πλευρά του κεντρικού δρόμου-άξονα κίνησης του συγκροτήματος ώστε να συνδέεται αβίαστα με το υπόλοιπο συγκρότημα. 

Προβλέπονται φυτεμένα δώματα και φεγγίτες οροφής στη στέγαση, με στόχο την βελτιστοποίηση της επαφής του κτιρίου με το φυσικό του περιβάλλον τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

2 Εστιατόρια και χώρος πολλαπλών χρήσεων, εκθεσιακός χώρος

Προβλέπεται η δημιουργία 2 εστιατορίων, bar και  ιδιωτικής λέσχης σε δύο διαφορετικά υπάρχοντα κτίρια. Η γειτνίαση του ενός από τα δύο κτίρια με τον αρχαιολογικό χώρο αποτελεί σημαντικό πόλο ενδιαφέροντος που μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω της ανάδειξης του. 

2 Πύλες εισόδου 

Διαμορφώνονται 2 πύλες εισόδου με διακριτές χρήσεις, μία για την είσοδο στο συγκρότημα των βιλλών και μία στο κυρίως συγκρότημα.

Επίσης,  δύο κτίρια μετατρέπονται σε χώρο απασχόλησης παιδιών και δραστηριοτήτων για εφήβους, ενώ προβλέπεται και αρχαιολογικό περίπτερο 

Δόμησης/Κάλυψης &Κατασκευών εκτός συντελεστών  

Αφαιρούνται σαθρές κατασκευές ενώ για να δημιουργηθούν αίθρια και αγωγοί  φωτισμού / αερισμού καθαιρούνται κάποια τμήματα των οροφών τους. Η δόμηση μειώνεται κατά 650τ.μ. και συνολικά η κάλυψη μειώνεται κατά 1900τ.μ.  Οι κολυμβητικές δεξαμενές και τα στοιχεία νερού, από 1560 τ.μ. αυξάνονται σε 3950τ.μ. (κολυμβητικές δεξαμενές) και 400 τ.μ. (στοιχεία νερού). 

Όψεις Κτηρίων & Δώματα

Επανασχεδιάζονται τόσο οι εσωτερικοί όσο και υπαίθριοι χώροι και χρησιμοποιούνται υλικά σύμφωνα με τους σύγχρονους υγειονομικούς κανονισμούς καθώς και τους αντίστοιχους ενεργειακής απόδοσης και πυροπροστασίας.  Οι φορείς των μικρών κτηρίων, τα ελαφρά διαχωριστικά & οι πέργκολες κατασκευάζονται από ξύλο, οι λιθοδομές διατηρούνται ως το βασικό στοιχείο διαμόρφωσης των εξωτερικών τοίχων και προστίθενται 2000τ.μ. φυτεμένα δώματα. 

Ακάλυπτοι Χώροι  

– Ανασχεδιάζονται οι διαδρομές για την οδική πρόσβαση στο συγκρότημα και την κυκλοφορία οχημάτων και μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με μέριμνα για την προσβασιμότητα ατόμων μειωμένης κινητικότητας σε όλους τους χώρους, 

– Προβλέπεται κυκλοφορία ποδηλάτων και νέο δίκτυο πεζόδρομων 

– Διαμορφώνονται δύο αρχαιολογικοί περίπατοι, από το βορειοανατολικό όριο. Οι διαδρομές θα σημαίνονται με ενημερωτικές πινακίδες πληροφοριών των αρχαιολογικών θέσεων και τον κατάλληλο φωτισμό. 

– Η ανασκαφή περιφράσσεται με τον τύπο περίφραξης που έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, με υλικά που συνάδουν στην αρχιτεκτονική του τουριστικού συγκροτήματος όπως πέτρα και ξύλο. Περιμετρικά της ανασκαφής η κυκλοφορία του επισκέπτη ορίζεται με διαμόρφωση από ελεύθερες προκατασκευασμένες πλάκες από χυτό σκυρόδεμα. 

– Δημιουργούνται δυο υπαίθριοι παιδότοποι.

– Σε προέκταση του εκθεσιακού χώρου, δημιουργείται μια αυλή για υπαίθριες καλλιτεχνικές εκθέσεις, 

-Το φυσικό ανάγλυφο διατηρείται με μικρές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων για την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας στις μονάδες φιλοξενίας.

– Το υπάρχον πράσινο διατηρείται και εμπλουτίζεται με φυτά της Μεσογείου φυτά, προσαρμοσμένα στο τοπικό κλίμα, τον χαρακτήρα της υφιστάμενης βλάστησης, τη γεωμορφολογία, κατάλληλα για τα συγκεκριμένα εδάφη. 

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/styles/default/public/images/2021/03/kentriko_ktirio.png?itok=4kysGSxk

Διαχείριση Πόρων 

Στο πλαίσιο της βιώσιμης διαχείρισης και χρήσης της παράκτιας ζώνης, προβλέπεται μείωση της χρήσης οχημάτων με προώθηση εναλλακτικών μορφών κίνησης, όπως ηλεκτροκίνηση, ποδήλατα, κλπ. δημιουργώντας ποδηλατοδρόμους, περιοχές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, διαδρομές πεζοδρόμων. Σε κάθε κτίριο/ομάδα δωματίων/βίλλα προβλέπονται θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων είτε για το προσωπικό, είτε για τους ενοίκους 

– Τα “σκληρά” υλικά διάστρωσης του εδάφους, περιορίζονται στις αναγκαίες μόνον εφαρμογές. Έχουν όλα χαρακτηριστικά και τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον. 

– Γίνεται επανάχρηση ορισμένων υλικών όπως η πέτρα και κάποια ξυλεία. Μειώνεται έτσι το κόστος αλλά και η ενέργεια εξόρυξης και μεταφοράς των υλικών αυτών με αποτέλεσμα την μείωση των εκπομπών CO2. 

– Τα νέα υλικά που προτείνονται θα είναι πλήρως πιστοποιημένα για τα ζητούμενα του LEED. 

– Έχουν ληφθεί μέτρα για την αποδοτική διαχείριση των υδάτινων πόρων όπως η φύτευση ειδών με μειωμένες απαιτήσεις νερού, η εφαρμογή αποδοτικών μέσων άρδευσης, η δημιουργία υπόγειων δεξαμενών για τη φύλαξη αποθεμάτων νερού. 

– Έχουν επίσης ληφθεί μέτρα για την αποδοτική κατανάλωση ενέργειας, όπως η μείωση του ενεργειακού φορτίου για τον κλιματισμό, μέσω των πράσινων δωμάτων, της σκίασης των χώρων και της χρήσης μονωτικών υλικών με συντελεστή θερμοπερατότητας χαμηλότερο από τον ελάχιστα απαιτούμενο από τον ελληνικό κανονισμό. 

-Για τη διαχείριση απορριμμάτων προβλέπονται θέσεις κάδων ανακύκλωσης και σημάνσεις που θα ενθαρρύνουν την ιδέα αυτή. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ CAFÉ BAR (πρώην συγκρότημα αποδυτηρίων- CAFE “DREAMS”)

Με μετατροπή του υφιστάμενου κτίσματος, διαμορφώνεται παιδότοπος, προστίθεται μία pizza corner, ενώ το Bar που βρισκόταν στον θεσμοθετημένο με τη διαπιστωτική πράξη του Ε.Ο.Τ. μετακινείται στο εσωτερικό του κτιρίου και ο χώρος αφήνεται πλέον υπαίθριος.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − 10 =