αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις τρόποι για να χρηματοδοτήσεις την startup σου χωρίς να μπλέξεις με επενδυτές

Τέσσερις τρόποι για να χρηματοδοτήσεις την startup σου χωρίς να μπλέξεις με επενδυτές

Πριν μερικές ημέρες γράφαμε για την ανάρτηση που έκανε η Sophia Amoruso. Πρόκειται για την διάσημη εκατομμυριούχο, best-seller συγγραφέα των New York Times, ενώ έχει μπει και σε λίστες του Forbes και του Business Insider.

Με την ανάρτηση της στο Facebook, η Sophia Amoruso έπιασε ένα ιδιαίτερο θέμα: Το κατά πόσο είναι καλό ένας νέος επιχειρηματίας να… μπλέξει με επενδυτές. Και η άποψη της ίσως κάνει κάποιους να εκπλαγούν.

«Ξέρω ότι είναι σέξυ. Ξέρω ότι προσελκύει δημοσιότητα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το 99,9% των ιδρυτών δεν χρειάζονται επενδυτές για να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν μια μεγάλη επιχείρηση», γράφει αρχικά η ίδια.

Και αμέσως μετά μιλά για την δική της περίπτωση: «Ξέρω ότι μπορεί να πείτε: ‘Σοφία, δεν σήκωσες 60 εκατ. δολάρια μέσω venture capital;’. Ναι, το έκανα. Αλλά το έκανα όταν δεν χρειαζόμουν τα χρήματα. Αυτόχρηματοδότησα την Nasty Gal μέχρι να φτάσει να βγάζει κέρδη 28 εκατ. δολαρίων, πριν το κάνω. Και αφού πήρα χρήματα μέσω venture capital, υπήρχαν στιγμές που πραγματικά το μετάνιωσα».

Αλλά πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια startup, αν δεν υπάρξει η συνδρομή επενδυτών; Τώρα θα δούμε 4 εναλλακτικούς τρόπους.

1 | Παράλληλη δουλειά. Είναι μια επιλογή που κάνουν αρκετοί startuppers στην Ελλάδα. Ξεκινούν κάτι δικό τους, αλλά την ίδια στιγμή κρατούν και την πρωινή (ή βραδινή) δουλειά τους. Έτσι καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους και παράλληλα χρηματοδοτούν το project τους. Είναι πάντως αλήθεια, ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να μπεις full-time στο project σου αν θες να το πας στο next level.

2 | Συγκέντρωσε χρήματα από πριν. Αν θες να μπεις full-time στην startup σου από την Day 1, μπορείς να φτιάξεις ένα διαφορετικό πλάνο. Μια καλή επιλογή είναι να δουλέψεις κάπου αλλού για 6 μήνες ή 1 χρόνο, να βάλεις κάποια χρήματα στην άκρη, και όταν έρθει η στιγμή να ξεκινήσεις την startup σου να αφήσεις την κανονική δουλειά σου και να πορευτείς με τα «έτοιμα» χρήματα που έχεις συγκεντρώσει. Το ίδιο φυσικά μπορούν να κάνουν και οι άλλοι συνιδρυτές- έτσι το συνολικό κεφάλαιο θα είναι μεγαλύτερο.

3 | Friends and family. Συμβαίνει στο εξωτερικό, αλλά γίνεται έντονα και στην Ελλάδα. Παρά την κρίση. Πολλοί είναι οι startuppers που ξεκινούν την προσπάθεια τους, και τα πρώτα χρήματα που χρησιμοποιούν προέρχονται από την οικογένεια τους ή από φίλους. Παλιά «παραδοσιακή συνταγή», η οποία μπορεί να σε βοηθήσει στα πρώτα σου επιχειρηματικά βήματα. Αρκεί βέβαια η οικογένεια να έχει λεφτά να σου δώσει…

4 | Crowdfunding. Μια πρακτική που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Τι πρέπει να κάνεις; Να παρουσιάσεις την ιδέα σου μέσα από κάποια πλατφόρμα Crowdfunding και να ζητήσεις χρήματα από τους χρήστες. Ορίζοντας ένα ποσό- στόχο. Φυσικά δεν θα είναι τόσο εύκολο να συγκεντρώσεις τα χρήματα που θες. Αφού πρέπει να πείσεις τους χρήστες. Αλλά αν τα καταφέρεις θα έχεις ένα καλό μπάτζετ για αρχή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + eleven =