αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο 30% η μέση αύξηση της δόσης στα στεγαστικά δάνεια, σε οκτώ μήνες

Στο 30% η μέση αύξηση της δόσης στα στεγαστικά δάνεια, σε οκτώ μήνες

«Επιθετική κίνηση» προς τους δανειολήπτες θεωρείται η επίσης «επιθετική προς τον επίμονο πληθωρισμό της Ευρωζώνης» απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%, ανεβάζοντας τον πήχη του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 3,5%, όπως μεταδίδει το powergame.gr.

Αν και ήταν αναμενόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ στην απόφαση αυτήν, η αγορά σε έναν βαθμό εξεπλάγη, θεωρώντας ότι οι πολύ πρόσφατες ανησυχίες από τον κραδασμό που προκάλεσε η Credit Suisse θα έβαζαν σε δεύτερες σκέψεις τη Φρανκφούρτη, παρά το γεγονός ότι το 0,50% το είχε προγραμματίσει και προαναγγείλει από τον Φεβρουάριο.

Εστιάζοντας στις συνέπειες της κίνησης αυτής στους Έλληνες δανειολήπτες, μπορεί κανείς να αναλογιστεί το πόσο έχει «βαρύνει» το κόστος αποπληρωμής ενός μέσου στεγαστικού δανείου, μέσα σε οκτώ μόλις μήνες. Το συνολικό επιτόκιο ( αυτό που διαμορφώνεται με βάση το euribor τριμήνου συν το περιθώριο κέρδους) έχει σχεδόν τριπλασιασθεί, από το 2% πέρυσι το καλοκαίρι (όταν στην ουσία ο δανειολήπτης πλήρωνε μόνο… spread, αφού τα επιτόκια ήταν αρνητικά) έως σήμερα, που πληρώνει στην καλύτερη περίπτωση 5,50% (αν το spread είναι μόνο 2 μονάδες) ή 6% (αν το spread είναι 3 μονάδες).

Τα ευρωπαϊκά επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 350 μονάδες βάσεις, μέσα από έξι αποφάσεις της ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2022. Οι δόσεις των δανείων σε όλο αυτό το ανοδικό περιβάλλον δεν έχουν βεβαίως τριπλασιασθεί, αλλά έχουν αυξηθεί σημαντικά, ανάλογα με τη διάρκεια εξόφλησης. Μια μέση αύξηση είναι της τάξεως του 25%-35%, ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο, με τις δόσεις να διαμορφώνονται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + seven =