αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου

Θέμα ημερών θεωρείται πως είναι η έναρξη υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epidomastegasis.gr για το επίδομα ενοικίου, καθώς χθες, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι για το τρέχον έτος, 300 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε περίπου 260.000 νοικοκυριά, επί συνόλου 1,1 εκατ. νοικοκυριών σε ενοίκιο.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός των ποσών, σύμφωνα με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2019. Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, από την ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης, απαιτούνται δύο με τρία 24ωρα προκειμένου να ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά από 1/1/2019 και θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα. Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού το επίδομα προσαυξάνεται κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ το μήνα. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί.

Στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Αναδρομικά 4 μηνών θα λάβουν τον Μάιο και όσοι για πρώτη φορά υποβάλουν αίτηση τον Απρίλιο. Στην συνέχεια η καταβολή θα γίνεται την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης και για 12 μήνες.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Το ίδιο συμβαίνει και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Ανώτατο όριο επιδότησης είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα αφορούν εισόδημα, ακίνητη και κινητή περιουσία. Ειδικά για τα εισοδηματικά όρια, αυτά είναι 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φθάνουν έως και 21.000 ευρώ για νοικοκυριό με 5 μέλη και άνω. Δηλαδή, το εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Την ίδια κλιμάκωση ακολουθούν και τα όρια καταθέσεων, μετοχών κλπ. με έμφαση στο παιδί και ρήτρες προστασίας για τις μονογονεικές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα. Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας κυμαίνονται μεταξύ 120.000 – 180.000 ευρώ.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 2 =