αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠόσο κοστίζει να ενοικιάσεις ένα κατάστημα στην Ερμού, στην Γλυφάδα, στο Κολωνάκι και σε άλλες περιοχές

Πόσο κοστίζει να ενοικιάσεις ένα κατάστημα στην Ερμού, στην Γλυφάδα, στο Κολωνάκι και σε άλλες περιοχές

Στα 691 ευρώ ανέρχεται το μέσο μηνιαίο μίσθωμα για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου της χώρας σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της ΕΣΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αν και το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 7,8% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018 το ενοίκιο εξακολουθεί να αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων μια εμπορικής επιχείρησης.

Σημαντικό εξακολουθεί να παραμένει και το ποσοστό ιδιοκτησίας της επαγγελματικής στέγης. Το 31% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ το 2% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί ως επαγγελματική στέγη ακίνητο το οποίο είναι μερικώς μισθωμένο και μερικώς ιδιόκτητο

Γεωγραφικά το υψηλότερο μέσο μίσθωμα καταγράφεται στα νησιά και φθάνει κατά μέσο όρο τα 726 ευρώ και το χαμηλότερο στην Κεντρική Ελλάδα με 662 ευρώ.

Το ύψος του μισθώματος διαφοροποιείται ανάλογα με την οικονομική δραστηριότητα, με το υψηλότερο –λόγω τετραγωνικών μέτρων– μηνιαίο μίσθωμα να καταγράφεται στα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης (στα 915 ευρώ τον μήνα) και το χαμηλότερο στα παντοπωλεία/περίπτερα (442 ευρώ τον μήνα).

Πού αυξάνονται τα ενοίκια των καταστημάτων

Αν και κατά μέσο όρο το κόστος ενοικίασης καταστημάτων παραμένει σταθερό πανελλαδικά, τα μισθώματα στις πιο εμπορικές πιάτσες της Αττικής διατηρούν σταθερά ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield/Proprius (Δεκέμβριος 2018) τα ενοίκια καταστημάτων στην Ερμού αυξήθηκαν κατά 17% μέσα σε ένα χρόνο φθάνοντας τα 275 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην οδό Μεταξά στη Γλυφάδα τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 4,2% φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 115 ευρώ ανά τμ, ενώ στην οδό Σωτήρος στον Πειραιά καταγράφεται αύξηση 6,7% με τα ενοίκια να φθάνουν τα 80 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σταθερά έχουν μείνει τα ενοίκια καταστημάτων στην οδό Τσακάλωφ στο Κολωνάκι (90 ευρώ ανά τετραγωνικό) και στην Κολοκοτρώνη στην Κηφισιά (115 ευρώ ανά τμ).

Πηγή: Insider.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − 7 =