αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να διατηρείς την ψυχραιμία σου σε μια διαφωνία: 3 τρικ που μπορείς να εφαρμόσεις

Πως να διατηρείς την ψυχραιμία σου σε μια διαφωνία: 3 τρικ που μπορείς να εφαρμόσεις

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε κάποια διαφωνία. ‘Η μάλλον πολλές φορές. Είτε στην προσωπική μας ζωή, είτε στην επαγγελματική, είτε ακόμα και στα social media. Άλλωστε στην εποχή μας μπορούν να συζητούν άνθρωποι με το πάτημα ενός κουμπιού, ακόμα και αν βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Και όλες αυτές οι συζητήσεις στο ίντερνετ φυσικά δεν είναι πάντα… ήρεμες.

Ωστόσο είναι χρήσιμο να μάθετε να αντιπαρατίθεστε καλά, με αυτοσυγκράτηση και έξυπνα, διατηρώντας την ψυχραιμία σας. Και κρατώντας την σκέψη σας όσο πιο «καθαρή» γίνεται. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Τώρα θα δεις 3 τρικ.

«Κλείστε» τα αρνητικά σας συναισθήματα όταν αντιπαρατίθεστε

Για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία, θα πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τα αρνητικά σας συναισθήματα. Θυμός, δυσαρέσκεια, οργή, αγωνία… Όλα τους σας βάζουν σε μια αμυντική λειτουργία και έτοιμους να δείξετε τα «νύχια» σας. Έρχεται κάποια στιγμή όπου βρίσκεστε σε κατάσταση «επίθεσης», και τότε είναι που χάνετε τον έλεγχο, σταματάτε να έχετε λογικά επιχειρήματα, και μειώνετε το επίπεδό σας καταφεύγοντας σε κατηγορίες και έναν διάλογο ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά.

Για να πάρετε πίσω τα ηνία σε τέτοιες καταστάσεις, κάντε τα ακόλουθα:

-Δείτε τον εαυτό σας απ’ έξω. Φανταστείτε ότι βλέπετε τη διαφωνία απ’ έξω, ήρεμα και ειρηνικά.

-Κανείς δε μπορεί να σας πληγώσει εκεί. Είστε ασφαλείς για ν’ αγκαλιάσετε τον εαυτό σας.

-Τώρα, σκεφτείτε με ποια επιχειρήματα μπορείτε ν’ αλλάξετε την κατάσταση ώστε να οδηγήσει κάπου.

Μην απαντάτε αμέσως. Πάρτε τον χρόνο σας.

Όταν η διαφωνία δεν οδηγεί κάπου και οι συμμετέχοντες δεν ακούν ο ένας τον άλλον, δε θα αργήσουν να μιλήσουν με άσχημη γλώσσα και μη εποικοδομητική κριτική για τον άλλον. Αργά ή γρήγορα, θα πουν πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουν.

Ποιος ο λόγος να συμπεριφέρεστε έτσι;Φυσικά δεν υπάρχει λόγος.

– Για να έχετε μια παραγωγική συζήτηση και να συνεχίσετε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, μια καλή ιδέα είναι να πάρετε τον χρόνο σας για ν’ απαντήσετε. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.

– Ακούστε προσεκτικά ό,τι σας λέει ο συνομιλητής σας. Αναλύστε το.

-Δείτε πώς σας επηρεάζει και έπειτα σκεφτείτε προσεκτικά πώς θα απαντήσετε.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι δε πρέπει ν’ απαντήσετε με τρόπο τέτοιο που θα αυξήσει την ένταση.

Αν δείτε ότι η διαφωνία δεν οδηγεί κάπου και είναι μονάχα μια δικαιολογία για να πληγώσει ο ένας τον άλλον και ν’ αφεθούν τα αρνητικά συναισθήματα τότε, λήξτε τη.

Αναπνέετε βαθιά

Όταν είστε σε εγρήγορση και εν μέσω διαφωνίας, ο εγκέφαλός σας το εκλαμβάνει σαν ν’ αντιμετωπίζετε μια απειλή. 

Τότε είναι όπου ξεκινά μια σειρά αντιδράσεων: ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς σας, αρχίζετε να τρέμετε, η αναπνοή σας γίνεται κοφτή, το στόμα σας ξεραίνεται, το στομάχι σας αρχίζει να πονά…

Για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία σε τέτοιες στιγμές, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να ελέγχετε την αναπνοή σας.

Ένας καλός τρόπος ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι να εισπνέετε βαθιά και να εκπνέετε αργά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =