αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Πως είναι να δουλεύεις δίπλα στην παραλία»: Ένας ψηφιακός νομάς μιλά για την εμπειρία του (ενώ είναι στο Μπαλί)

«Πως είναι να δουλεύεις δίπλα στην παραλία»: Ένας ψηφιακός νομάς μιλά για την εμπειρία του (ενώ είναι στο Μπαλί)

Κάνε το εικόνα: Είναι Παρασκευή, στο Μπαλί. Και ο Nick Sarafa, ένας Αμερικανός από το Μίσιγκαν, κάθεται πίσω από την οθόνη του laptop του, σε έναν co-working χώρο.

Μόνο που αυτός ο χώρος, ο οποίος προσφέρει δωρεάν θέσεις για τα μέλη του, δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει. Απέχει μόλις λίγα λεπτά από την παραλία, δεν έχει πόρτες και η οροφή του καλύπτεται από μπαμπού. Τα μέλη, βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν εκεί και εργάζονται ξυπόλητοι. Ακριβώς στην άλλη πλευρά του δρόμου, υπάρχει ένα ινστιτούτο που προσφέρει μασάζ προς 7 δολάρια την ώρα.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, Nick Sarafa, δεν εργάζεται… σε κάποιο τοπικό μίνι μάρκετ. Δεν είναι ψαράς, ούτε σερβιτόρος. Είναι σύμβουλος λογισμικού. Έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρίες και τα τελευταία 2 χρόνια μένει στο Μπαλί. Από όπου και εργάζεται μέσω ίντερνετ.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν, ότι μπορώ να ξυπνήσω να ανοίξω το laptop μου και να δουλέψω full-time από οπουδήποτε στον κόσμο», λέει ο ίδιος στο CNBC.

Βλέπουμε όλο και πιο έντονα αυτή την τάση: Millennials να ταξιδεύουν σε όλο, μαζί με ένα laptop, και να εργάζονται παράλληλα. Είναι οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες. Αυτοί που ακολουθούν το συγκεκριμένο μοντέλο, είναι συνήθως επιχειρηματίες,  designers ή developers.

Η νέα πραγματικότητα, έχει οδηγήσει στο να αναπτυχθούν πλατφόρμες όπως το Nomad List. Εκεί μπορεί ο καθένας να δει ποιες πόλεις είναι κατάλληλες για να εγκατασταθεί ως ψηφιακός νομάς. Εξετάζοντας4 βασικά κριτήρια: κόστος, διαδίκτυο, ασφάλεια και διασκέδαση.

Τι λέει η άλλη πλευρά: Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν, ότι οι ψηφιακοί νομάδες κάνουν… απλά διακοπές, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Και μάλιστα με σημαντικό κόστος. Ωστόσο, όσοι το έχουν κάνει, δηλώνουν το αντίθετο. Ο Sarafa εξηγεί ότι πληρώνει το 1/3 του κόστους που θα πλήρωνε αν έμενε σε μια πόλη των ΗΠΑ. Ενώ στο Μπαλί τρώει κάθε ημέρα έξω, πηγαίνει για σερφ και κάνει γιόγκα.

«Δεν ήμουν ποτέ πιο χαρούμενος και πιο υγιής στη ζωή μου» λέει. Και συμπληρώνει: «Περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που με παρακινούν να δουλέψω σκληρότερα και να γίνω μια ακόμα πιο παραγωγική εκδοχή του εαυτού μου».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 18 =