αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠρόγραμμα «Σπίτι μου»: Οι δικαιούχοι ψάχνουν σπίτια… αλλά δεν βρίσκουν

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Οι δικαιούχοι ψάχνουν σπίτια… αλλά δεν βρίσκουν

Μόνο 1.400 νέοι και νέα ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών έχουν καταφέρει να βρουν ακίνητο για το πορτοφόλι τους και να πληροί της τα κριτήρια του προγράμματος «Σπίτι μου» που προσφέρει στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους, όπως επιδότηση επιτοκίου από 75% έως και 100% για πολύτεκνες οικογένειες.

Πρόβλημα δεν είναι η ζήτηση για το πρόγραμμα, καθώς οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 20.000, δηλαδή διπλάσιες από τον αριθμό των δικαιούχων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ακινήτων.

Η προσφορά κατοικιών είναι περιορισμένη καθώς μεσολάβησε μια μακρά περίοδος ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας, λόγω κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με τους μεσίτες της Αττικής τα διαθέσιμα ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση υπολογίζονται γύρω στα 65.000. Από αυτά το πολύ 15.000 πληρούν τα κριτήρια για το πρόγραμμα Σπίτι μου.

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ότι βάσει προγράμματος, το δάνειο προεγκρίνεται χωρίς κόστος για τον δανειολήπτη και στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος έχει 2 μήνες για να βρει ακίνητο και να γίνει η εκταμίευση του δανείου.

Οι ενδιαφερόμενοι δυσκολεύονται να βρουν ακίνητα έως 150 τ.μ. με αξίας έως 200.000 ευρώ που ταυτόχρονα να καλύπτουν τις στεγαστικές τους ανάγκες. Επίσης βάσει του προγράμματος τα ακίνητα πρέπει να είναι ηλικίας άνω των 15 ετών.

Έτσι εντοπίζονται κατοικίες είτε πάρα πολύ παλαιές, πχ. 60 ετών που απαιτούν επιπλέον έξοδα για ανακαίνιση και ανακατασκευή είτε πολύ μικρά ή σε περιοχές που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι παλαιές κατοικίες έχουν συνήθως πολεοδομικές και άλλες εκκρεμότητες με αποτέλεσμα να απαιτούνται πάνω από 6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Σε αυτό το διάστημα η τράπεζα θα πρέπει να προεγκρίνει το δάνειο 3 φορές.

Όμως υπάρχουν και αυτοί που αγοράζουν ακίνητα χωρίς στεγαστικό δάνειο ή χωρίς το πρόγραμμα Στέγη οι οποίοι δεν έχουν χρονικούς περιορισμούς ή έχουν άμεσα διαθέσιμα χρήματα.

Σύμφωνα με τις τράπεζες σχεδόν το 80% των αγοραπωλησιών ακινήτων πραγματοποιείται χωρίς στεγαστικό δάνειο.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη ζήτηση και την πίεση του χρόνου για εύρεση ακινήτου εντός 2 μηνών μέσω του προγράμματος Σπίτι μου, ωθεί υψηλότερα τις τιμές ακόμα και στα παλαιά ακίνητα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − two =