αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τακτικές που χρησιμοποιούν τα άτομα που διαστρεβλώνουν τα γεγονότα. Με στόχο να σε χειραγωγήσουν

Πέντε τακτικές που χρησιμοποιούν τα άτομα που διαστρεβλώνουν τα γεγονότα. Με στόχο να σε χειραγωγήσουν

Η διαστρέβλωση των γεγονότων είναι ένας τρόπος ψυχολογικής χειραγώγησης. Χρησιμοποιείται από τοξικά άτομα για να βγαίνουν πάντα από πάνω και να μην αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για τις κακές συμπεριφορές τους.

Τέτοια άτομα συνήθως χρησιμοποιούν μερικές κοινές τακτικές για να σε χειραγωγήσουν. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις, τόσο το καλύτερο. Εδώ είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιοι φίλοι, συνάδελφοι ή  μέλη της οικογένειά σας παραθέτουν μία… αλλοιωμένη πραγματικότητα μπροστά στα μάτια σου.

1. Χρησιμοποιούν… τα δικά τους δεδομένα και στατιστικές

Ένας τρόπος για να τους εντοπίσετε είναι αυτό: Θα τους δείτε να παραθέτουν συνεχώς δικές τους στατιστικές και «γεγονότα». Τέτοιοι τύποι ενεργούν έξυπνα και σε κάνουν να νιώθεις… χαζός.

Αν συζητάτε για κάτι, έχουν ήδη όλα τα στατιστικά στοιχεία γύρω από αυτό το θέμα. Και δεν γίνεται να κάνουν λάθος… επειδή, τελικά, έτσι είναι τα στατιστικά στοιχεία.

Παραδόξως, μπορείτε να αλλάξετε τα στατιστικά χρησιμοποιώντας μόνο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, ηλικίες, γεωγραφικές περιοχές κλπ, ό,τι κι αν συζητάτε. Και να βγει ένα διαφορετικό συμπέρασμα. Μην αφήσετε τις… γνώσεις τους να σας αποτρέψουν να κάνετε τη δική σας έρευνα.

2. Τοποθετούν εμπόδια παντού

Θα ξέρετε ότι κάποιος διαστρεβλώνει τα γεγονότα όταν συνεχίζει να σας λέει ότι δεν είστε σε θέση να κάνετε κάτι που θέλετε να κάνετε. Θα χρησιμοποιήσουν τις αδυναμίες σας ή τα πράγματα που δεν τους αρέσουν σε εσάς για να δημιουργήσουν ανασφάλεια.

Εάν μιλάτε με έναν φίλο για την αγορά ενός σπιτιού και έχετε χαμηλό εισόδημα, θα διαστρεβλώσουν τα δεδομένα για να σας κάνουν να πιστεύετε ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να αγοράσετε ένα σπίτι. Θα πουν πράγματα όπως:

«Το εισόδημά σου δεν είναι αρκετά υψηλό, σύμφωνα με τις μέσες τιμές κατοικιών της αγοράς ακινήτων. Η τράπεζα δεν θα σου δώσει ποτέ δάνειο με το εισόδημά σου».

Αν και είναι αλήθεια ότι η αγορά ενός σπιτιού δεν είναι πάντα εύκολη, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν αυτά τα ητήματα. Οι τοξικοί άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν παντού οδοφράγματα για να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα. Μερικές φορές μπορεί να μην μάθετε ποτέ τους λόγους που το κάνουν. Και εδώ, κάντε τη δική σας έρευνα για αυτό το θέμα.

3. Συμπεριφέρονται… σαν χαμαιλέοντες

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ κάποιον να πουλάει πράγματα; Οι καλύτεροι πωλητές είναι… ψεύτες. Μπορούν επίσης να προβάλουν ένα διαφορετικό πρόσωπο, ανάλογα με το όποιον θέλουν να εντυπωσιάσουν. Είναι… χαμαιλέοντες. Θα μπουν σε κάθε ρόλο.

Στην πραγματικότητα, αλλοιώνουν την αλήθεια για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Αλλά αν η ανόθευτη αλήθεια τους βοηθά, θα την χρησιμοποιήσουν κι αυτή.

4. Είναι υπέροχοι ακροατές

Εδώ είναι ένα δύσκολο point για εσάς. Πρέπει να μπορείτε να ξεχωρίζετε τους αληθινούς ακροατές από τους ναρκισσιστές. Ένας νάρκισσος θα καθίσει και θα ακούσει πολλές ιστορίες που λέτε για για εσάς.

Αλλά δεν ακούνε για να σε μάθουν ή να σε βοηθήσουν. Ακούνε για να λάβουν πληροφορίες που θα χρησιμοποιήσουν ως πυρομαχικά εναντίον σας αργότερα. Πιθανότατα, θα διαστρεβλώσουν αυτές τις πληροφορίες και θα σας πληγώσουν με ψέματα. Ένας αληθινός ακροατής σας ακούει επειδή είναι αληθινός φίλος. Πώς θα διακρίνετε τη διαφορά;

Λοιπόν, ένας ναρκισσιστής τείνει να ακούει περισσότερο στην αρχή μιας ανθρώπινης σχέσης. Καθώς η σχέση προχωρά, ακούει λιγότερο απλά επειδή τη βαριέται και έχει αρκετές πληροφορίες για να διαστρεβλώσει τα γεγονότα.

5. Το παιχνίδι των ευθυνών

Επίσης μια τακτική που χρησιμοποιούν συχνά. Είναι πάντα έτοιμοι να ρίξουν την ευθύνη στον άλλο. Ποτέ δεν φταίνε οι ίδιοι. Ακόμα κι αν παραδεχτούν ένα λάθος τους ή μια κακή συμπεριφορά τους, θα τελειώσουν την πρόταση τους λέγοντας ότι… εσύ το προκάλεσες με κάποιον τρόπο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 14 =