αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟλοκληρωτικά χαμένη και η χειμερινή περίοδος, λένε οι ξενοδόχοι

Ολοκληρωτικά χαμένη και η χειμερινή περίοδος, λένε οι ξενοδόχοι

Τα ξενοδοχεία στο δεύτερο lockdown δεν υποχρεώθηκαν να κλείσουν όπως έγινε το Μάρτιο. Εντούτοις, στην πραγματικότητα παρέμειναν κλειστά- είτε κυριολεκτικά, επειδή κατέβασαν ρολά, ειδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα μεγάλα αστικά κέντρα, είτε επειδή απουσία πελατών ήταν άδεια. Μετά τις τεράστιες απώλειες που κατέγραψε η θερινή σεζόν και τα εποχικά ξενοδοχεία, και η χειμερινή περίοδος θεωρείται με τη σειρά της ολοκληρωτικά χαμένη, όπως σημειώνουν στο Capital.gr επιχειρηματίες του χώρου.

Και ενώ έχουμε μπει στο Δεκέμβριο, υπό κανονικές συνθήκες τα ξενοδοχεία στις δημοφιλείς ορεινές περιοχές θα είχαν ήδη υψηλές πληρότητες για την περίοδο των εορτών, το πιθανότερο να ήταν και fully booked. Καθώς όμως εισερχόμενος τουρισμός δεν υπάρχει, όπως όλα δείχνουν δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομών στις γιορτές και η εστίαση θα παραμείνει κλειστή, δεν υπάρχουν ελπίδες για κρατήσεις. Όσες παραμένουν στα συστήματα των ξενοδοχείων, όπως λέει το ρεπορτάζ, είναι επειδή αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα. Το πιθανότερο είναι να ακυρωθούν και αυτές μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Στη συνάντηση που είχαν μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος με δεκαεπτά προέδρους τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από αντίστοιχες δημοφιλείς περιοχές του ορεινού όγκου της χώρας, που κάθε χρόνο υποδέχονται επισκέπτες για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό, η αγωνία της ξενοδοχειακής αγοράς, αλλά και των επιχειρήσεων που στηρίζονται στο χειμερινό τουρισμό ήταν έκδηλη. Οι τζίροι παραμένουν μηδενικοί από το Μάρτιο, οπότε ξέσπασε η πανδημία.

“Η φύση και η θέση των ξενοδοχείων μας ανά την Επικράτεια μας επιτρέπει να έχουμε σαφή εικόνα για τις συνέπειες του τρέχοντος lockdown στις πληρότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε ορεινούς προορισμούς στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Στην Αθήνα αλλά και στα υπόλοιπα αστικά ξενοδοχεία μας το μήνα Σεπτέμβριο διαπιστώσαμε σημάδια δυναμικής ανάκαμψης στα επαγγελματικά ταξίδια και τις εταιρικές συναντήσεις σε αντίθεση με τα συνέδρια που ήταν “απαγορευμένα”” σημειώνει στο Capital.gr o Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, CEO της αλυσίδας Domotel Hotels & Resorts – Iδρυτής της DHR Services.

“Ειδικά το ξενοδοχείο μας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αυτά που έχουμε στη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα παρουσίαζαν μια καλή πορεία χάρη στους εταιρικούς πελάτες και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η μονάδα μας στον Βόλο και αυτή στην Αράχοβα η πληρότητα τα Σαββατοκύριακα άγγιζε το 100% από την ελληνική leisure αγορά. Μάλιστα, στα ξενοδοχεία αυτά για την περίοδο των εορτών, δηλαδή από 20 Δεκεμβρίου έως και 07 Ιανουαρίου είχαμε σχεδόν γεμίσει… Το νέο lockdown μηδένισε τελικά το κοντέρ παντού. Ακαριαία σταμάτησε η ροή κρατήσεων και μέσα σε μία εβδομάδα ακυρώθηκε το σύνολο όσων είχαν προηγηθεί” σημειώνει αποτυπώνοντας το κλίμα της αγοράς.

“Η προτεραιότητα τώρα είναι να ελεγχθεί η υγειονομική κατάσταση και όλοι οφείλουμε να τηρήσουμε στάση ευθύνης. Εφόσον εξασφαλίσουμε τη συνθήκη αυτή η επαναδραστηριοποίηση μας θα πρέπει να δρομολογηθεί σε ένα ξεκάθαρο, ασφαλές και σταθερό πλαίσιο ώστε πρώτα να επανέλθει η καταναλωτική πίστη για να μπορέσει ακολούθως να επανέλθει η ταξιδιωτική κίνηση” προσθέτει ο κ. Αλεξόπουλος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + nineteen =