Μπήκαμε στον τελευταίο μήνα του 2018 (πως περνά ο καιρός ε;), και κάπου εδώ είναι η περίοδος που οι περισσότεροι άνθρωποι θέτουν τους στόχους τους για το νέο έτος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να δεις την καριέρα σου και να εξετάσεις το αν είναι αυτή που περίμενες. Και το κυριότερο: Αν ταιριάζει σε εσένα.
Όπως λέει ο σύμβουλος καριέρας και ψυχολόγος, Cicely Horsham-Brathwaite, μιλώντας στο CNBC, οι κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι καταφεύγουν σε συμβούλους και coaches, είναι γιατί ενώ έχουν μια καλή καριέρα στα χαρτιά, στην πραγματικότητα αυτή δεν τεριάζει στην προσωπικότητα τους. Εδώ είναι οι 3 βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, για να δεις αν βρίσκεσαι στο σωστό επαγγελματικό μονοπάτι.
1- Ποιος είμαι τώρα;
Είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να κάνεις. Δες την αξία σου και τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχεις σε αυτό το σημείο της ζωής σου. Ο ψυχολόγος λέει, ότι συνήθως όταν θέτουμε νέους στόχους, τους ορίζουμε αυτούς με βάση μια προηγούμενη version του εαυτού μας. Όμως, πρέπει να δεις ποιος πραγματικά είσαι σήμερα, και αν η καριέρα σου έχει νόημα. Το ότι ήθελες να είσαι δάσκαλος στα 19 σου, δεν σημαίνει ότι εξακολουθείς να θέλεις να είσαι δάσκαλος στα 30. Μπορεί πλέον να μην έχει νόημα αυτή η καριέρα για εσένα. «Εξελισσόμαστε και αναπτυσσόμαστε», λέει ο Cicely Horsham-Brathwaite.
2- Πως επεξεργάζομαι τα πράγματα;
Ο τρόπος μετράει. Ο σύμβουλος της καριέρας λέει ότι οι άνθρωποι συχνά επεξεργάζονται τα πράγματα με δύο τρόπους: μέσα από το συναίσθημα ή τη σκέψη. Ανάλογα με την οπτική που έχεις, πρέπει να ακολουθήσεις και την κατάλληλη επαγγελματική διαδρομή. Στην δεύτερη κατηγορία, πρέπει να εξετάσεις το αν η καριέρα σου, σου επιτρέπει να εξελιχτείς διανοιτικά, να καινοτομήσεις και να δημιουργήσεις πράγματα για την εταιρία σου και την κοινωνία. Αν είσαι στην πρώτη κατηγορία των «Feelers», τότε μάλλον μετρούν για εσένα περισσότερο οι ανθρώπινες σχέσεις. Και πρέπει να βρεις μια καριέρα που είναι περισσότερο ανθρωποκεντρική.
3- Περιορίζω τον εαυτό μου;
Θα ακούσεις πολλές γνώμες από άλλους ανθρώπους τριγύρω. Όμως η τελική απόφαση για την καριέρα που θα ακολουθήσεις πρέπει να είναι δική σου. Βεβαιώσου ότι δεν περιορίζεις τις επιλογές σταδιοδρομίας σου, λόγω των προτύπων που έχουν οι άλλοι. Για παράδειγμα, οι γυναίκες πριν 30 χρόνια, λόγω τέτοιων καθιερωμένων απόψεων, είχαν πολύ λιγότερες επαγγελματικές επιλογές, σε σχέση με σήμερα. «Καθώς εξετάζεις το ποιος είσαι», λέει ο ψυχολόγος, «το φάσμα των επιλογών σου θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από αυτό που φανταστικές ποτέ».