αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ τεχνολογική εταιρία στην οποία τον μισθό ορίζουν οι συνάδελφοι σου

Η τεχνολογική εταιρία στην οποία τον μισθό ορίζουν οι συνάδελφοι σου

Ένα… ιδιαίτερο μοντέλο ακολουθεί η εταιρία 10Pines, μέσα από το οποίο διαμορφώνονται οι μισθοί των εργαζομένων της. Όχι, δεν παίρνουν τις αποφάσεις οι διευθυντές ή κάποιος εργοδότης. Αλλά οι συνάδελφοι. Ναι, καλά διάβασες.

Ο Άριελ Ουμάνσκι αποφάσισε να απορρίψει την προτεινόμενη αύξηση μισθού της τάξης του 7% τον Δεκέμβριο του 2020. Αισθάνθηκε ότι δεν μπορούσε να το δικαιολογήσει ενώπιον των συναδέλφων του. Ήταν η δεύτερη φορά σε πέντε χρόνια που είχε αρνηθεί αύξηση στην 10Pines. 

«Ένιωσα εκτεθειμένος βλέποντας ότι θα έπαιρνα ίδια ή και περισσότερα χρήματα από ανθρώπους που πίστευα ότι είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις» εξηγεί στο BBC.

Ποια είναι η διαδικασία

Οι μισθοί αποφασίζονται τρεις φορές τον χρόνο σε ειδικές συναντήσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στην Αργεντινή. Από τη διαδικασία εξαιρούνται μόνο οι νεοπροσλαμβανόμενοι για τον πρώτο χρόνο. Οι υπάλληλοι μπορούν να ζητήσουν ανοιχτά αύξηση, η οποία στη συνέχεια συζητείται. Σύμφωνα με την εταιρεία κανείς έως τώρα δεν έχει διαμαρτυρηθεί ότι αδικήθηκε από συναδέλφους του. 

«Το βασικό είναι να καταλάβουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ίσου και δίκαιου», λέει ο συνιδρυτής Jorge Silva. «Δεν είμαστε όλοι ίσοι μισθολογικά, αλλά προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι. Δεν θέλουμε να είμαστε σαν την κλασική εταιρεία που προσπαθεί να ελέγχει τους υπαλλήλους και να τους αντιμετωπίζει σαν παιδιά», συμπληρώνει.

Η εταιρία ακολουθεί ανάλογες πρακτικές και σε άλλα κομμάτια. Η 10Pines φιλοδοξεί να έχει μια «επίπεδη ιεραρχία». Μετά από μια περίοδο τριών μηνών, το νέο προσωπικό συμμετέχει με την υπόλοιπη ομάδα σε μηνιαίες, ανοιχτές συναντήσεις στις οποίες αποφασίζονται βασικές εταιρικές αποφάσεις, όπως πιθανοί νέοι πελάτες, έξοδα, οικονομικά της εταιρίας – και φυσικά οι μισθοί.

Δεν υπάρχουν… αφεντικά

Όπως σημειώνει το BBC, δεν υπάρχει κάποιος CEO και δεν υπάρχουν τίτλοι που αφορούν managers εντός των ομάδων. Αν και υπάρχουν senior στελέχη, που είναι γνωστά ως «associates» και «masters».

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αφεντικά για να αποφασίσουν τις αυξήσεις, μεταβιβάζουμε την εξουσία στους εργαζομένους», λέει ο Jorge Silva, συνιδρυτής της 10Pines.

Η 10Pines είναι μία τεχνολογική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 και σήμερα απασχολεί 85 υπαλλήλους. Δημιουργεί λογισμικό για μεγάλους πελάτες, μεταξύ των οποίων είναι τα Starbucks και τα Burger King.

Κάθε χρόνο το 50% των κερδών της μοιράζεται στο προσωπικό. 

Meeting
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 1 =