αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Βαρκελώνη επέβαλε «καθυστέρηση 15 λεπτών» στους οδηγούς της Uber, και ανάγκασε την εταιρία σε αποχώρηση

Η Βαρκελώνη επέβαλε «καθυστέρηση 15 λεπτών» στους οδηγούς της Uber, και ανάγκασε την εταιρία σε αποχώρηση

Η Uber ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «παγώνει» τις υπηρεσίες της στη Βαρκελώνη, έπειτα από την απόφαση της καταλανικής βουλής να επιβάλλει καθυστέρηση 15 λεπτών μεταξύ της κλήσης ενός ταξί από τους χρήστες της υπηρεσίας, και την επιβίβασή τους στο όχημα. Κάτι το οποίο ακυρώνει το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της εφαρμογής: την ταχύτητα.

«Οι νέες αποφάσεις της καταλανικής κυβέρνησης δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να διακόψουμε τις υπηρεσίες του UberX και να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον μας στη Βαρκελώνη», ανακοίνωσε η Uber.

Η απόφαση της τοπικής κυβέρνησης ήρθε μετά από μια σειρά μεγάλων κινητοποιήσεων από τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί σε όλη την Ισπανία, οι οποίοι στρέφονται εναντίον εφαρμογών όπως της Uber. Οι διαδηλώσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη.

Εκτός από την Uber, η απόφαση των καταλανικών αρχών επηρεάζει και την ισπανική υπηρεσία Cabify, η οποία δηλώνει ότι εξυπηρετεί περισσότερους από 1 εκατ. χρήστες στη Βαρκελώνη των 1,6 εκατ. κατοίκων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Uber αντιμετωπίζει προβλήματα στην Ισπανία. Στην πρώτη της απόπειρα να μπει στην αγορά με ιδιώτες οδηγούς, βρήκε απέναντί της τις ισπανικές αρχές. Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι απαγορεύεται οι μη επαγγελματίες οδηγοί να προσφέρουν υπηρεσίες ταξί επ’ αμοιβή. Ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση αυτή το 2017.

Η ισπανική εφαρμογή Cabify ένταξε στο δυναμικό της επαγγελματίες οδηγούς πριν τις δικαστικές αποφάσεις, κάτι το οποίο έπραξε την περασμένη χρονιά και η Uber. Τώρα, όμως, με την απόφαση της καθυστέρησης 15 λεπτών και οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι δεν θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Βαρκελώνη.

Uber και Cabify υπολογίζεται ότι απασχολούν 3.500 οδηγούς, πολλοί από τους οποίους θα χάσουν τις δουλειές τους. Η αμερικανική εταιρεία έστειλε μια ακόμη ανακοίνωση προς τους χρήστες της, εξηγώντας ότι αυτή η απόφαση από τις αρχές της Βαρκελώνης δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά αλλού στην Ευρώπη και αντιτίθεται πλήρως στο συγκεκριμένο μοντέλο εξυπηρέτησης.

Πάντως τα νέα για την Uber ήταν πολύ καλύτερα στη Μαδρίτη, καθώς οι τοπικές αρχές απέρριψαν το αίτημα των οδηγών ταξί για καθυστέρηση μιας ώρας στην υπηρεσία ή την επιβολή περιορισμένων διαδρομών εντός της πόλης που δεν θα ξεπερνούν τα 5 χλμ.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × three =