αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕρευνητές έψαξαν για εξωγήινη ζωή σε 10,2 εκατ. άστρα του γαλαξία μας. Και παραθέτουν τα αποτελέσματα

Ερευνητές έψαξαν για εξωγήινη ζωή σε 10,2 εκατ. άστρα του γαλαξία μας. Και παραθέτουν τα αποτελέσματα

Μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα, για να μάθουμε ότι υπάρχει νοήμων εξωγήινος πολιτισμός θα έπρεπε να αποκαλύψει εκείνος την ύπαρξή του σε εμάς, είτε με κάποια επίσκεψη είτε με κάποιο σήμα που θα μας έστελνε. Η πρόοδος στην τεχνολογία των τηλεσκοπίων και ειδικά τα ραδιοτηλεσκόπια, μας επέτρεψαν να κάνουμε και εμείς αναζητήσεις στο Διάστημα, ψάχνοντας για κάποιο σήμα που πιθανώς να είχε στείλει κάποιος προηγμένος τεχνολογικά πολιτισμός, όχι απαραίτητα σε εμάς, αλλά σε όποιον πολιτισμό ήταν τεχνολογικά ικανός να το εντοπίσει.

Τα τελευταία χρόνια η ισχύς και οι δυνατότητες των επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων αυξάνονται συνεχώς, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν τεχνολογίες και μέθοδοι εντοπισμού δεδομένων τα οποία να συνδέονται έμμεσα ή ακόμη και άμεσα με την ύπαρξη νοήμονος ζωής μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Η μεγαλύτερη σε εύρος αναζήτηση τέτοιων δεδομένων πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του τμήματος Αστρονομίας και Διαστημικής Επιστήμης της Εθνικής Υπηρεσίας Επιστήμης της Αυστραλίας (CSIRO). Οι ερευνητές έστρεψαν τη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων Murchison Widefield Array που βρίσκεται στη Δυτική Αυστραλία στον αστερισμό των Ιστίων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters αναζήτησαν σε 10,2 εκατ. άστρα τις αποκαλούμενες «technosignatures», τις τεχνολογικές υπογραφές κάποιου νοήμονος και εξελιγμένου τεχνολογικά εξωγήινου πολιτισμού. Τέτοιες υπογραφές θα μπορούσαν να είναι τα σήματα επικοινωνίας που στέλνει ένας εξωγήινος πολιτισμός. Οι ερευνητές αναζήτησαν τέτοια σήματα σε χαμηλές συχνότητες, παρόμοιες με αυτές που εκπέμπουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στα σήματα FM.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι δεν καταφέραμε να βρούμε κάτι. Υπάρχουν εκεί έξω τόσο πολλές άγνωστες μεταβλητές και παράγοντες. Η αναζήτηση νοήμονος ζωής μακριά από το ηλιακό μας σύστημα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πότε ή το πώς θα εντοπίσουμε κάποιο σήμα, ενώ επίσης δεν ξέρουμε καν τι είδους σήμα πρέπει να αναζητήσουμε ή να αναμένουμε να φτάσει στη Γη ώστε να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν.

Επίσης, μπορεί ο αριθμός των 10 εκατ. άστρων να ακούγεται πολύ μεγάλος, αλλά δεδομένου του αριθμού των άστρων στον γαλαξία μας, στην πραγματικότητα ερευνήσαμε μόλις το 0,001%. Για να καταλάβετε τι συζητάμε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο σε όλους τους ωκεανούς της Γης να υπάρχουν μόνο 30 ψάρια και κάποιος να προσπαθήσει να εντοπίσει κάποιο από αυτά σε μια περιοχή των ωκεανών με έκταση όση περίπου μια πισίνα. Οι πιθανότητες να εντοπιστεί ένα από τα 30 ψάρια είναι πολύ μικρές. «Το σημαντικό είναι να βελτιώνουμε την τεχνολογία ώστε κάθε φορά να ερευνούμε όλο και μακριά και σε όλο και πιο μεγάλο εύρος.

Πάντοτε στην επιστημονική έρευνα υπάρχει η πιθανότητα η επόμενη προσπάθεια να είναι και αυτή που θα φέρει αποτελέσματα, οπότε το ζητούμενο είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια αναζήτησης» αναφέρει η Κενόα Τρεμπλέι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Εκτός από την αναζήτηση σημάτων, οι επιστήμονες αναπτύσσουν τεχνολογίες και μεθόδους που θα υποδείξουν την παρουσία προηγμένων τεχνολογικά πολιτισμών μέσω της ανάλυσης της ατμόσφαιρας εξωπλανητών. Στόχος ο εντοπισμός διαφόρων στοιχείων, η παρουσία των οποίων, είτε από μόνη της είτε σε υψηλά επίπεδα, θα εξηγείται μόνο από την ύπαρξη ενός εξελιγμένου τεχνολογικά πολιτισμού.

Πηγή: protagon.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × four =