αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν κόβεις αποδείξεις; Τώρα έρχονται μεγαλύτερα πρόστιμα

Δεν κόβεις αποδείξεις; Τώρα έρχονται μεγαλύτερα πρόστιμα

Νέο αυστηρότερο σύστημα προστίμων για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζει η φορολογική διοίκηση, καθώς τα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα σε όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις παραμένουν «χάδι».

Αυτό διαπίστωσαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενήργησαν το καλοκαίρι κυρίως στους τουριστικούς προορισμούς. Συγκεκριμένα, αρκετές επιχειρήσεις δεν φοβήθηκαν τα νέα πρόστιμα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στις 25 Ιουλίου 2016 και συνέχισαν την τακτική μη έκδοσης αποδείξεων για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Ταυτόχρονα, στις προθέσεις της φορολογικής διοίκησης είναι και η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ποινών και προστίμων για τις κατηγορίες επαγγελμάτων που δεν είναι υπόχρεες σε ΦΠΑ. Για παράδειγμα, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζουν σχέδιο επιβολής προστίμων σε γιατρούς, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ. Η κατάργηση, μάλιστα, του βιβλίου ασθενών από τους ιδιώτες γιατρούς και το πελατολόγιο στα φροντιστήρια καθιστά αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση την αποκάλυψη φοροδιαφυγής.

Παρά το γεγονός ότι τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει η κυβέρνηση, η φορολογική διοίκηση υποχρεούται να προτείνει στον υπουργό Οικονομικών διατάξεις που θα διασφαλίζουν τα έσοδα του Δημοσίου, όπως είναι για παράδειγμα η επιβολή προστίμων στις ανωτέρω κατηγορίες. Σημειώνεται ότι εάν εντοπιστεί σήμερα γιατρός ο οποίος δεν έχει εκδώσει απόδειξη, το μόνο που μπορεί να κάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι σύσταση!

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά τη διαπίστωση παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων (δεν ισχύουν για γιατρούς και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια) επιβάλλουν πρόστιμα στο ύψος του μισού του αναλογούντος ΦΠΑ, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Τα πρόστιμα αυτά μάλιστα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

Ετσι, στην περίπτωση όπου σε ένα μπαρ διαπιστωθεί ότι δεν εκδόθηκαν 10 αποδείξεις στις οποίες αναλογεί ΦΠΑ 50 ευρώ, το πρόστιμο αυτόματα διαμορφώνεται σε 250 ευρώ. Εάν ο ίδιος επιτηδευματίας μέσα σε μια πενταετία υποπέσει στην ίδια παράβαση, ακόμα και αν δεν έχει εκδώσει μία απόδειξη, το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ, ενώ η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης συνεπάγεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, εξετάζεται να ισχύσουν ξανά τα αυτοτελή πρόστιμα, στις περιπτώσεις των γιατρών και φροντιστηρίων που εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί εισηγήσεις για ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και γιατρούς να μην ισχύσει το 48ωρο «λουκέτο», διότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό της κάθε περιοχής. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι επιβλήθηκε η ποινή της αναστολής λειτουργίας σε 110 καταστήματα σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας (μπαρ και ταβέρνες).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + five =