αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιούνκερ για όλα: Επενδυτικό πακέτο, ανεργία, λαϊκισμό

Γιούνκερ για όλα: Επενδυτικό πακέτο, ανεργία, λαϊκισμό

Περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζήτησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, προτείνοντας παράλληλα, την αύξηση του επενδυτικού ταμείου της Ε.Ε. στα 630 δισ. ευρώ.

«Το Σύμφωνο θα πρέπει να εφαρμόζεται “ευρηματικά” και προς όφελος της Ε.Ε., προκειμένου να μην πλήττεται η οικονομική ανάπτυξη» εξήγησε.

Ενώ ασκώντας έντονη κριτική στον λαϊκισμό, ο οποίος – σύμφωνα με τον ίδιο – όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα, υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του προφίλ της Ευρώπης.

Περιγράφοντας την κατάσταση της οικονομίας, παραδέχθηκε ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ το χρέος συνεχίζει να συνιστά «εμπόδιο» στην ανάκαμψη. Ως αποτέλεσμα, πρότεινε μία «θετική ατζέντα» για τους επόμενους 12 μήνες, στην οποία περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός τόσο της διάρκειας (έως το 2022), όσο και των πόρων (630 δισ. ευρώ) του προγράμματος επενδύσεων της Ε.Ε.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού» σχολίασε.

Σχετικά με τη φορολογική δικαιοσύνη, κατέστησε σαφές ότι «κάθε εταιρεία, ανεξάρτητα πόσο μεγάλη ή μικρή είναι, θα πρέπει να καταβάλλει φόρους, στη χώρα παράγει κέρδη». Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, διαμηνύοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι “άγρια δύση”, αλλά μία κοινωνική οικονομία», ενώ ζήτησε την εξάλειψη των κοινωνικών προκαταλήψεων στις αποδοχές των εργαζομένων.

Εκθειάζοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπενθύμισε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισ. ευρώ φέτος, χάρη στη «χαλαρή» νομισματική πολιτική. Στο ζήτημα της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των σχετικών διεργασιών και επισήμανε ότι ένα ενιαίο σύστημα θα καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − 1 =