αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΓιατί το Netflix δεν αποκαλύπτει ποτέ τα views που καταγράφουν οι σειρές και οι ταινίες του

Γιατί το Netflix δεν αποκαλύπτει ποτέ τα views που καταγράφουν οι σειρές και οι ταινίες του

Πιθανόν το έχεις παρατηρήσει: Το Netflix δεν δημοσιοποιεί τις μετρήσεις θέασης των ταινιών και σειρών του. Γιατί όμως έχει καθιερώσει αυτή την τακτική;

Όπως εξηγεί το Flix.gr, το Netflix μετράει τη δύναμή του σε συνδρομητές, άρα δεν βρίσκεται μέσα στο γρανάζι του διαφημστικού ιστού που θα το ανάγκαζε να φτιάχνει σειρές που να «κάνουν νούμερα», ούτε η επένδυσή του στον κινηματογράφο μετριέται με εισιτήρια στο box-office. Το Netfix ενδιαφέρεται για περιεχόμενο. Αρκεί αυτό το περιεχόμενο να φέρνει νέους συνδρομητές και να διατηρεί «ζεστό» τον πυρήνα των ήδη συνδρομητών.

Οι ειδικοί απαριθμούν και άλλους λόγους για τους οποίους το Netflix έχει αποφασισει να κρατήσει την «επιτυχία» του κρυφή.

Οτι δεν έχει κάποια νομική υποχρέωση, για παράδειγμα. Οσες φορές έχει δημοσιοποιήσει θεαματικότητες (π.χ. στο «Bird Box» ή στο «Murder Mystery» από ταινίες), το κάνει για λόγους πρεστίζ και για να ενδυναμώσει το έτσι κι αλλιώς hype γύρω από τις παραγωγές του.

Ενας επιχειρηματικός λόγος είναι είναι πως η δημοσιοποίηση μετρήσεων θεαματικότητας τηλεοπτικών σειρών, θα ανέβαζε την τιμή στην οποία το Netflix αγοράζει από άλλα στούντιο (μόνο για τα «Φιλαράκια» είχε ξοδέψει 100 εκατομμύρια δολάρια)

Ο κυριότερος, όμως, λόγος που μοιάζει να «κρύβεται» κι αυτός πίσω απ’ όλα τα παραπάνω, είναι το γεγονός πως το Netflix ήρθε για να αλλάξει τους κανόνες. Γενικά. Η πρακτική της μυστικότητας γύρω από τις μετρήσεις θεαματικότητας, το δημογραφικό των συνδρομητών του και εν γένει της δημοτικότητας του δημιουργεί ένα κάποιο βραχυκύκλωμα στον τρόπο με τον οποίο δούλευε μέχρι σήμερα η βιομηχανία. Ολα μοιάζουν να γράφονται κάπως από την αρχή: από τον τρόπο με τον οποιό χρηματοδοτείται μια ταινία μεγάλου προϋπολογισμού (όπως ο «Ιρλανδός») μέχρι τις πρακτικές των ατζέντηδων που μέχρι και σήμερα ανεβοκατέβαζαν τα κασέ των ηθοποιών τους ανάλογα με την «επιτυχία» της προηγούμενης ταινίας ή σειράς στην οποία πρωταγωνιστούσαν.

Η αγωνία δεν είναι πλέον αν τα 160 (φημολογείται πως ξεπέρασε τα 175) εκατομμύρια δολάρια που κόστισε ο «Ιρλανδός» θα έρθουν πολλαπλάσια πίσω στα ταμεία, αφού τα οφέλη από την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε για το Netflix είναι πολλαπλά και απλώνονται σε περισσότερα από ένα πεδία του σύγχρονου οπτικοακουστικού τοπίου. Οφέλη που ακόμη δεν τα γνωρίζουν και οι ίδιοι που έχουν κάνει την επένδυση. Οφέλη που μοιάζουν να ωφελούν – σίγουρα το θεατή – αλλά και πολλούς περισσότερους από το Netflix.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − six =