αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτό είναι το χρηματικό ποσό που ξοδεύει ο Έλληνας την Black Friday- Η σύγκριση με άλλες χώρες

Αυτό είναι το χρηματικό ποσό που ξοδεύει ο Έλληνας την Black Friday- Η σύγκριση με άλλες χώρες

Η Black Friday 2019 πλησιάζει. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι μεγάλοι παράγοντες της αγοράς ξεκινούν τις προετοιμασίες για τη Μαύρη Παρασκευή, ανακοινώνοντας μεγάλες εκπτώσεις που θα εμφανιστούν στα τέλη Νοεμβρίου σε φυσικά και διαδικτυακά καταστήματα.

Οι έμποροι ισχυρίζουν ότι αυτό δεν αφορά αποκλειστικά τον αγώνα για την αύξηση των πωλήσεών. Κατά μία έννοια, κατά τη διάρκεια της Μαύρης Παρασκευής, ο πωλητής και ο αγοραστής αλλάζουν τους ρόλους. Υπό κανονικές συνθήκες, οι πελάτες αποκτούν τα οφέλη από τις αγορές σε τακτική βάση και επομένως, λαμβάνουν μελλοντικά οφέλη.Τον Νοέμβριο, τα καταστήματα είναι αυτά που πρέπει να αποδείξουν την πίστη τους προς τους πελάτες, η οποία μπορεί να εκτιμηθεί με το ποσό των προσφερόμενων εκπτώσεων και τη διαθεσιμότητα προϊόντων υψηλής έκπτωσης.

Για αρκετά χρόνια, οι αναλυτές του Black-Friday.Global παρακολουθούν στενά τις τάσεις της Μαύρης Παρασκευής στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Παρακάτω, παρουσιάζουμε στατιστικές και ενδιαφέροντα γεγονότα που συνδέονται με την πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών στον κόσμο.

Μαύρη Παρασκευή: Τάσεις τα τελευταία χρόνια

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ BLACK FRIDAY ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Στην αρχή, η Black Friday ήταν μια μονοήμερη δράση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτό το γεγονός έχει γίνει μαραθώνιο πωλήσεων αρκετών ημερών, το οποίο ξεκινά μερικές φορές την Πέμπτη και διαρκεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή ακόμα και ένα μήνα. Πολλά καταστήματα που αναζητούν την προσοχή των πελατών, οργανώνουν τα λεγόμενα pre-sale από τη Δευτέρα. Ωστόσο, η αιχμή του ενδιαφέροντος των πελατών στις περισσότερες χώρες πέφτει την ίδια ημέρα. Τα δεδομένα της Google Trends για τις 19-25 Νοεμβρίου 2018 δείχνουν ότι το ένα τρίτο (33%) όλων των ερωτημάτων που σχετίζονται με τις πωλήσεις της Μαύρης Παρασκευής στην Ελλάδα υποχώρησαν την Παρασκευή. Αν και το ενδιαφέρον των πελατών για τις πωλήσεις αρχίζει να αυξάνεται ήδη την Τετάρτη, πέφτει το Σάββατο στο επίπεδο της Τρίτης. Αυτή η τάση δεν είναι μόνο χαρακτηριστική στην Ελλάδα.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Black-Friday.Global το 2018 έδειξε ότι η συνείδηση ύπαρξης της Μαύρης Παρασκευής έχει το 95% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν όλοι να ανακαλέσουν την ακριβή ημερομηνία, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγεί τη σταδιακή αύξηση του ενδιαφέροντος για αυτή τη δράση λίγες εβδομάδες πριν από την εκδήλωση (Google Trends).

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Τα εσωτερικά δεδομένα της πλατφόρμας Black-Friday.Global για το 2018 στην Ελλάδα δείχνουν αύξηση 1141% στις πωλήσεις τη Μαύρη Παρασκευή σε σύγκριση με μια συνηθισμένη ημέρα. Αυτοί οι μεγάλοι αριθμοί δεν είναι ασυνήθιστοι. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αύξηση ήταν 1708%, στη Γερμανία – πάνω από 2418%, και στην Αυστρία – πάνω από 3000%.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ BLACK FRIDAY

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολίτες των άλλων χωρών δεν έχουν συνήθως ρεπό τη Μαύρη Παρασκευή. Παρόλο που οι αιχμές της ηλεκτρονικής αγοραστικής δραστηριότητας σε μεμονωμένες χώρες είναι ελαφρώς διαφορετικές, συνήθως πέφτουν το πρωί και το βράδυ. Στην Ελλάδα η πιο hot ώρα για αγορές είναι τα μεσάνυχτα, και το μεσημέρι μεταξύ 2 – 3 μ.μ. σύμφωνα με το Black-Friday.Global για το 2018.

Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία, η Φινλανδία,, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, η Μαύρη Παρασκευή είναι πολύ αναμενόμενη εκδήλωση – η πλειονότητα των αγορών πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Ποσοστό εκπτώσεων έναντι προσδοκιών των αγοραστών

Τα στατιστικά στοιχεία πριν από λίγα χρόνια δείχνουν ότι η μέση έκπτωση στην Ελλάδα κατά τη Μαύρη Παρασκευή ελαφρώς έπεσε (από 53% το 2017 σε 52% το 2018). Εν τω μεταξύ οι προσδοκίες ήταν υψηλότερες. Οι αγοραστές περίμεναν η μέση έκπτωση να φτάσει τα 63%.

Εκτός από τους Έλληνες, οι αγοραστές από τη Λευκορωσία και το Περού αναμένουν ψηλότερες εκπτώσεις (62%). Δυστυχώς, τα τοπικά καταστήματα είναι σε θέση να προσφέρουν εκπτώσεις κατά 8-10% χαμηλότερες από τις προσδοκίες των αγοραστών. Από την άλλη πλευρά, η παρακολούθηση των προσφορών από καταστήματα στην Ουκρανία, την RSA και τις Φιλιππίνες δείχνει ότι οι έμποροι στις χώρες αυτές είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν πολύ πιο ελκυστικές εκπτώσεις, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αγοραστών.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ

Προϊόντα που αγοράζονται πιο συχνά στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα, ανάμεσα στους Έλληνες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις πωλήσεις της Μαύρης Παρασκευής, το 62% παραδέχθηκε ότι ξέρει θα αγοράσει. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει κατά μέσο όρο 3,9 προϊόντα ανά συμμετέχοντα στις πωλήσεις. Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι στην Ελλάδα οι πέντε πιο αγορασμένες κατηγορίες προϊόντων κατά τη διάρκεια της Μαύρης Παρασκευής περιλαμβάνουν είδη ένδυσης, υποδήματα, καλλυντικά και αρώματα, ηλεκτρονικά είδη και οικιακές συσκευές.

Σε όλο τον κόσμο, τα ευρέως κατανοητά προϊόντα μόδας αναλαμβάνουν το προβάδισμα κατά τη διάρκεια της Μαύρης Παρασκευής. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες χώρες όπως η Βραζιλία, η Ελβετία, η Ινδία, η Μαλαισία ή η Ρουμανία, τα ηλεκτρονικά κυριαρχούν στα καροτσάκια.

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΑΓΟΡΑΣ

Χρήματα που δαπανώνται το Black Friday

Οι Έλληνες προβλέπουν να λάβουν μέρος στις πωλήσεις τόσο σε ηλεκτρονικά όσο και σε φυσικά καταστήματα και είναι έτοιμοι να ξοδέψουν κατά μέσο όρο 242 €. Σε άλλες χώρες, οι αγοραστές έχουν μικρότερο προϋπολογισμό, όπως οι Γερμανοί (211 €), οι Σιγκαπουριανοί (232 €) ή Ισπανοί (210 €). Οι αγοραστές που προβλέπουν να ξοδέψουν το περισσότερο είναι από τις ΗΠΑ (429 €), τον Καναδά (381 €), το Ηνωμένο Βασίλειο (351 €), την Ιρλανδία (300 €) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (257 €).

BLACK FRIDAY ΔΑΠΑΝΕΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, οι αγοραστές κατά τη διάρκεια της Μαύρης Παρασκευής χρησιμοποίησαν τα κινητά τους 51,9%, 43,2% τους υπολογιστές και μόνο 4,9% tablet. Η αγορά με smartphones ήταν μια παγκόσμια τάση, η οποία σημειώθηκε μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Τουρκία ή την Ινδονησία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =