αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτές είναι οι πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου για το 2021- Πτώση στο ranking για την Ελλάδα

Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου για το 2021- Πτώση στο ranking για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε το Global Innovation Index-GII που περιλαμβάνει τις πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου για το 2021. Η Ελλάδα κατατάσσεται στη στην 47η θέση ανάμεσα σε 132 χώρες.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΠΕ, η χώρα μας είχε καλύτερη επίδοση στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας (Global Innovation Index-GII) το 2020, οπότε είχε κατακτήσει την 43η θέση (μεταξύ 131 οικονομιών), ενώ ακόμη καλύτερη ήταν η κατάταξη της το 2019, όταν καταλάμβανε την 41η θέση παγκοσμίως (ανάμεσα σε 129 κράτη ανά τον κόσμο).

Η αξιολόγηση ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και αναδεικνύει τους πρωταθλητές καινοτομίας σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δείκτη GII 2021, η Ελλάδα σε επίπεδο καινοτομίας κατατάσσεται 39η ανάμεσα στις 51 χώρες υψηλού εισοδήματος, ενώ τερματίζει 30η μεταξύ των 39 οικονομιών της Ευρώπης.

Τα δυνατά σημεία της Ελλάδας

Το πιο δυνατό σημείο του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας είναι το “Ανθρώπινο Κεφάλαιο”, με βάση το οποίο η Ελλάδα κατατάσσεται στην 16η θέση ανάμεσα σε 132 κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αμέσως καλύτερη επίδοση της χώρας είναι στον τομέα “Υποδομές”, όπου η Ελλάδα κατακτά την 45η θέση της κατάταξης, ενώ οι επιδόσεις της στο πεδίο “Θεσμοί” τη φέρνουν για το 2021 στην 51η θέση ανάμεσα σε 132 χώρες του πλανήτη.

Από τους επιμέρους 80 δείκτες, που εξετάζει ο Global Innovation Index 2021, η Ελλάδα σκοράρει εξαιρετικά στο κριτήριο “Ευκολία ίδρυσης νέας επιχείρησης”, καθώς καταλαμβάνει την 11η θέση παγκοσμίως. Η επίδοση αυτή δημιουργεί θετικό έδαφος για το περιβάλλον καινοτομίας στην Ελλάδα και τις προοπτικές του οικοσυστήματος των startups.

Πολύ καλή θέση, τη 10η παγκοσμίως, κατακτά η Ελλάδα και στον δείκτη “Δαπάνες για software ως ποσοστό του ΑΕΠ”, ενώ η χώρα κατατάσσεται 21η στον κόσμο στην πρόσβαση σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Σημεία που υστερεί η Ελλάδα

Στον αντίποδα, το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας υστερεί και έχει τις χειρότερες επιδόσεις στα πεδία “Πολυπλοκότητα της Αγοράς”, καθώς η ελληνική επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα την κατατάσσει μόλις στην 70η θέση διεθνώς.

Επίσης, απογοητευτική είναι η επίδοση της Ελλάδας, μόλις στην 110η θέση ανάμεσα στις 132 χώρες στη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και βιομηχανίας στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, εικόνα που η χώρα φιλοδοξεί να αλλάξει – μεταξύ άλλων – με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις spin off εταιρείες.

Παγκόσμιος ηγέτης καινοτομίας η Ελβετία 

Την πρώτη θέση, παγκοσμίως, ως η πιο καινοτόμος χώρα στον κόσμο για το 2021, κατακτά η Ελβετία και μάλιστα για δέκατη συνεχή χρονιά. Ακολουθούν η Σουηδία στη δεύτερη θέση, οι ΗΠΑ στην τρίτη και η Μεγάλη Βρετανία στην τέταρτη, με τη Νότιο Κορέα να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα των πιο καινοτόμων χωρών του κόσμου.

Ο Δείκτης GII 2021 αξιολογεί τις επιδόσεις 132 οικονομιών με βάση 80 δείκτες, που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από παραδοσιακά κριτήρια, όπως επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης και εφαρμογές διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και εμπορικών σημάτων, μέχρι πιο σύγχρονους παράγοντες, όπως η δημιουργία εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και οι συμφωνίες επιχειρηματικών κεφαλαίων (VCs).

Το “top ten” των πιο καινοτόμων οικονομιών του πλανήτη συμπληρώνουν η Ολλανδία στην έκτη θέση, η Φινλανδία στην έβδομη, η Σιγκαπούρη στην όγδοη, η Δανία στην ένατη θέση και η Γερμανία στη 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2021.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − ten =