αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΊσως το καλοκαίρι… να μην έρθει ποτέ: Τα δύο σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό

Ίσως το καλοκαίρι… να μην έρθει ποτέ: Τα δύο σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό

Σε δύο βασικά σενάρια εργασίας, ένα κακό κι ένα εφιαλτικό, προσανατολίζονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού, σε μια προσπάθεια να είναι σε θέση να επανέλθουν άμεσα στην αγορά, εφόσον το επιτρέψει η πορεία εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19 σε όλο τον πλανήτη. 

Το σοκαριστικό για τον χώρο του τουρισμού είναι πως στο τραπέζι βρίσκεται αυτή τη στιγμή ακόμα και το εφιαλτικότερο των σεναρίων. Αυτό που προβλέπει πως το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην έρθει ποτέ για τον ελληνικό τουρισμό και η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων (σ.σ. κυρίως εποχικής λειτουργίας) να υποχρεωθούν να μην ανοίξουν καν.

Με τον κορωνοϊό να σαρώνει με αγριότητα τις ευρωπαϊκές αγορές και τις ΗΠΑ -τις κύριες δεξαμενές πελατείας του ελληνικού τουρισμού-, οι επιχειρηματίες του χώρου επεξεργάζονται τις κινήσεις τους με βάση ένα «λιγότερο κακό» σενάριο. 

 Σύμφωνα με αυτό, τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Υπό την προϋπόθεση πως μέχρι τότε η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών θα καταγράφει ύφεση. 

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της μεγαλύτερης Ένωσης Ξενοδόχων της χώρας (Ηράκλειο Κρήτης), σημειώνει πως οι ακυρώσεις κρατήσεων επεκτάθηκαν στο Μάιο, επιβεβαιώνοντας το μπαράζ επιστολών που δέχονται οι ξενοδόχοι από τους ξένους τουρ οπερέιτορ, με τις οποίες τους ανακοινώνουν αναστολή πληρωμών (σ.σ. προκαταβολών) μέχρι νεωτέρας. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, εξηγεί, οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να είναι σε θέση να λειτουργήσουν τις μονάδες τους περί τα μέσα Ιουνίου. Ταυτόχρονα, όμως, κάνουν σχέδια ακόμα και να μην ανοίξουν φέτος, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας και τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Ξενοδοχειακοί όμιλοι της Κρήτης εξετάζουν το ενδεχόμενο λειτουργίας για περίοδο 2-2,5 μηνών ή και να λειτουργήσουν μόνο ένα από τα ξενοδοχεία τους φέτος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 2 =