αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα: Οι οικονομικοί διευθυντές των Ελληνικών επιχειρήσεων απαντούν για το πως βλέπουν το μέλλον στην Ελλάδα

Έρευνα: Οι οικονομικοί διευθυντές των Ελληνικών επιχειρήσεων απαντούν για το πως βλέπουν το μέλλον στην Ελλάδα

Τον έντονο προβληματισμό τους για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της αγοράς στην Ελλάδα εκφράζουν οι oικονομικοί διευθυντές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα CFO της Deloitte για το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας που διεξάγει η Deloitte με τη συμμετοχή 1.580 CFO (οικονομικοί διευθυντές) από 19 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, η ανασφάλεια για το μέλλον της οικονομίας στη χώρα παραμένει έκδηλη, με τον μέσο όρο των απαντήσεων να εκφράζει την απαισιοδοξία αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές των εταιρειών στην Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Στην ερώτηση «Πώς θα χαρακτηρίζατε τα επίπεδα της οικονομικής αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις», το 82% των ερωτηθέντων από την ελληνική αγορά απάντησε «εξαιρετικά υψηλά», ενώ αναφορικά με το αν η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη ώστε να πάρει μια εταιρεία επιχειρηματικά ρίσκα, το 82% των CFO απάντησε αρνητικά. Παράλληλα, το 80% των CFO στην Ελλάδα υποστηρίζει την υιοθέτηση κοινών οικονομικών και πολιτικών πρακτικών στην Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των οικονομικών διευθυντικών στελεχών στην Ελλάδα εκφράζει την ανησυχία για το μέλλον, 61% των ερωτηθέντων αναφορικά με το κλίμα της αγοράς στη χώρα μας, απάντησαν πως προβλέπουν αύξηση εσόδων για τις εταιρείες τους τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 34% προβλέπει αύξηση των προσλήψεων, έναντι μόλις 18% που προβλέπει μείωση.

Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές προτεραιότητες των οικονομικών διευθυντών, αναφορικά με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για τον επόμενο χρόνο, ο έλεγχος του κόστους, η ευρύτερη ανάπτυξη του οργανισμού και η εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων, ενώ η μείωση του λειτουργικού κόστους και η επέκταση σε νέες αγορές ακολουθούν.

Αναφορά γίνεται επίσης στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, με τους ερωτηθέντες CFO να θεωρούν πως η προοπτική της οικονομίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η μείωση της ζήτησης, καθώς και η έλλειψη κεφαλαίων, μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου κάποιας ακόμα χώρας από την Ε.Ε., 29% των «Ελλήνων» CFO θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη πιθανή, σε σύγκριση με το 33% του συνόλου των Ευρωπαίων CFO που θεωρεί πιθανό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =