αρχικηVIRALΈξι απλές κινήσεις για να γίνεις πιο ευτυχισμένος αυτή τη χρονιά: Mία κοινωνιολόγος εξηγεί

Έξι απλές κινήσεις για να γίνεις πιο ευτυχισμένος αυτή τη χρονιά: Mία κοινωνιολόγος εξηγεί

Ζούμε σε απρόβλεπτες εποχές. Και είναι επίσης αλήθεια ότι οι περισσότερες ειδήσεις που κυριαρχούν στην επικαιρότητα είναι δυσάρεστες.

Μέσα από όλα αυτά, η ευτυχία είναι βασική προτεραιότητα. Οι άνθρωποι θέλουν χαρά και ικανοποίηση στη δουλειά και στη ζωή τους. Αν και η ευτυχία μπορεί να φαίνεται μη μόνιμη, υπάρχουν μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε (μερικα μάλιστα μπορεί να σας εκπλήξουν) για να βρείτε την ευτυχία.

Η κοινωνιολόγος και ειδική στο πεδίο του work-life happiness, Tracy Brower, παραθέτει 6 πηγές ευτυχίας, ΄έτσι όπως προκύπτουν μέσα από επιστημονικές έρευνες. Είναι απλές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας.

Μην το κυνηγάς

Το παράδοξο της ευτυχίας είναι το εξής: Αν επιδιώκεις να είσαι ευτυχισμένος, θα είναι λιγότερο πιθανό… να το πετύχεις. Αντίθετα, θα πρέπει να επιδιώξετε να δημιουργήσετε τις συνθήκες που σχετίζονται με την ευτυχία, αντί να επιδιώκετε την ευτυχία από μόνη της. Το να κυνηγάς την ευτυχία σου υπενθυμίζει αυτό που δεν έχεις (αφού το επιδιώκεις τελικά). Και πάντα είναι χρήσιμο να βοηθάς τους άλλους- μην κοιτάς μόνο αυτά που θες εσυ.

Ξόδεψε τον χρόνο σου με σύνεση

Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, καλό θα είναι να αφιερώνετε τον χρόνο σας σε δραστηριότητες που είναι ταυτόχρονα χαλαρωτικές και αναζωογονητικές. Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Nottingham διαπίστωσε ότι όταν αφιερώνετε χρόνο σε ένα χόμπι που απολαμβάνετε ή περνάτε τις ώρες παίζοντας παιχνίδια, αυτά συσχετίζονται με την ευτυχία. Ο ύπνος είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε την ευτυχία σας. Και είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσε ότι αν ρυθμίζετε το ξυπνητήρι σας για να ξυπνάτε μια ώρα νωρίτερα κάθε μέρα (υποθέτοντας ότι κοιμάστε αρκετά συνολικά), αυτό σχετίζεται επίσης με την ευτυχία—πιθανότατα επειδή έχετε περισσότερο έλεγχο του χρόνου σας και επειδή μπορείτε να γεμίσετε τη μέρα σας με περισσότερα από αυτά που αγαπάτε να κάνετε.

Επένδυσε σε εμπειρίες

Δημιουργώντας τις συνθήκες για ευτυχία, είναι επίσης έξυπνο να αναζητάτε εμπειρίες που έχουν νόημα. Ενώ μπορείτε να ξοδέψετε χρήματα σε αντικείμενα ή υλικά αγαθά, οι εμπειρίες είναι πολύ πιο πιθανό να σας φέρουν αίσθηση χαράς ή ικανοποίησή. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγορά πραγμάτων τείνει να προσφέρει μόνο φευγαλέα ικανοποίηση, ενώ οι εμπειρίες τείνουν να μένουν με την πάροδο του χρόνου και σε πολλά μέρη των αισθητηριακών κυκλωμάτων του εγκεφάλου σας. Θυμήσου και το άρθρο: Γιατί πρέπει να ξοδεύουμε τα χρήματα μας σε εμπειρίες και όχι σε πράγματα.

Λαχανικά

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Warwick διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται με μεγαλύτερη ευτυχία. Μια σχετική μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Λιντς λέει ότι η μεγαλύτερη παρουσία τέτοιων τροφών στο αίμα είναι αυτό που συνεισέφερε στην αίσθηση υποκειμενικής ευεξίας. Οταν οι άνθρωποι έτρωγαν δηλαδη πιο υγιεινά.

Πρόσφερε στην κοινότητα σου

Ένας άλλος σίγουρος δρόμος προς την ευτυχία είναι οι ισχυροί δεσμοί με την κοινότητά σας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τα παιδιά, όπως έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Psychological and Personality Science. Όσοι βάζουν τις ανάγκες των παιδιών πάνω από τις δικές τους βιώνουν μεγαλύτερη ευτυχία. Μπορείτε επίσης να γίνετε εθελοντής στην κοινότητά σας και να βιώσετε μεγαλύτερη ευτυχία. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα ένστικτο που τους λέει να έχουν αντίκτυπο και να συνεισφέρουν τα ταλέντα τους και τις υπηρεσίες τους στις κοινότητές τους. Αυτό προέκυψε από μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, η οποία διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έβλεπαν άλλους των οποίων οι ανάγκες εκπληρώθηκαν, ένιωθαν και οι ίδιοι πιο ευτυχισμένοι. Με λίγα λόγια, το να bostάρεις τους άλλους, bostάρει και εσένα.

Δες πέρα από το χρήμα

Κάποιοι λένε ότι τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία. Αυτό ίσως δεν ισχύει στον απόλυτο βαθμό. Ναι, ο καθένας χρειάζεται ένα κατώτατο όριο εισοδήματος για να εξασφαλίσει ασφάλεια, επαρκή τροφή και στέγη. Αλλά αυτά οδηγούν ως ένα επίπεδο ικανοποίησης. Πέρα από αυτό το όριο, τα χρήματα δεν θα «αγοράσουν» επιπλέον ευτυχία. Η αληθινή χαρά τείνει να προκύπτει από όλους τους άλλους παράγοντες που αναφέραμε παραπάνω.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 5 =