αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας ειδικός του Harvard παραθέτει τους 5 τύπους αφεντικών για τους οποίους δεν πρέπει να δουλέψεις ποτέ (ούτε να γίνεις σαν αυτούς)

Ένας ειδικός του Harvard παραθέτει τους 5 τύπους αφεντικών για τους οποίους δεν πρέπει να δουλέψεις ποτέ (ούτε να γίνεις σαν αυτούς)

Κανείς δεν θέλει να γίνει ένα κακό αφεντικό. Πόσο μάλλον να δουλέψει για ένα κακό αφεντικό. Ο Bill George, ανώτερος συνεργάτης στο Harvard Business School και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Medtronic, έχει περάσει σχεδόν 20 χρόνια μελετώντας τις ηγετικές… αποτυχίες στο χώρο εργασίας. Τα αφεντικά είναι καταδικασμένα όταν χάνουν από τα μάτια τους τον «αληθινό βορρά» τους, λέει ο ίδιος στο CNBC. Αναφερόμενος στις βαθιές πεποιθήσεις, τις αξίες και τον σκοπό τους ως ηγέτες. Αυτά τα χαρακτηριστικά βοηθούν τους ανθρώπους να παίρνουν καλές αποφάσεις και να ηγούνται αποτελεσματικά.

Όπως εξηγεί: «Είναι αυτά που σε κάνουν αυθεντικό. Και οι άνθρωποι φυσικά θέλουν να ακολουθούν αυθεντικούς ηγέτες».

Το να χάσεις τις αξίες σου δεν έχει να κάνει με το πόσο έξυπνος είσαι, σημειώνει ο Bill George. Συμβαίνει όταν αποσπάτε την προσοχή σας από εξωτερικά κίνητρα όπως τα χρήματα, η φήμη και η δύναμη – όλα εις βάρος της ηθικής σας πυξίδας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο George και ο συν-συγγραφέας Zach Clayton έβγαλαν ένα νέο βιβλίο, με τίτλο: True North: Leading Authentically in Today’s Workplace, Emerging Leader Edition. Το βιβλίο προσδιορίζει 5 διαφορετικούς τύπους αφεντικών για τα οποίους δεν πρέπει να δουλέψετε ή να γίνετε ένας από αυτούς.

1. Απατεώνες

Οι απατεώνες αγωνίζονται ακατάπαυστα για να φτάσουν στην κορυφή των Οργανισμών, «αγοράζοντας» τη θέση τους με αυτοπεποίθηση και ελκυστικές ιδέες, λέει ο George. Αλλά μόλις φτάσουν στην κορυφή, δεν έχουν ιδέα πώς να ηγηθούν αποτελεσματικά επειδή τους λείπει η αίσθηση της αυτογνωσίας.

Αυτά τα αφεντικά δεν έχουν ακριβή απεικόνιση του χαρακτήρα, των πράξεων ή των συναισθημάτων τους – και δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν πώς τα βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι, λέει ο George. Αυτό είναι ένα πρόβλημα: Η αυτογνωσία βοηθά τα αφεντικά να κατανοήσουν τι πάει σωστά και τι λάθος στην ηγεσία τους. Τους δείχνει πώς οι ενέργειές τους μπορεί να βοηθούν ή να βλάπτουν τους υπαλλήλους και τι μπορούν να βελτιώσουν για να τους καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά.

2. Αυτοί που θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο

Δεν είναι ποτέ πρόθυμοι να αναγνωρίσουν και να μάθουν από τα λάθη τους. Προτιμούν να εκλογικεύσουν τα λάθη και τις αδικίες κατηγορώντας τους άλλους. Και φυσικά δεν εξελίσσονται μέσα από αυτή τη διαδικασία.

3. Αυτοί που θέλουν συνεχώς να τραβούν τα φώτα

Ορίζουν την αξία τους με βάση το ποσό των χρημάτων που αντλούν, πόσα θετικά δημοσιεύματα γίνονται για αυτούς στον Τύπο, και πόσους εξέχοντες τίτλους μπορούν να συγκεντρώσουν, λέει ο George. Δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική φήμη και περιουσία, έναντι της οικοδόμησης Οργανισμών με διαρκή αξία. Και δεν είναι ποτέ πραγματικά ικανοποιημένοι με αυτό που έχουν.

4. Μοναχικοί

Οι μοναχικοί – που δεν πρέπει να συγχέονται με τους εσωστρεφείς – αποφεύγουν να δημιουργούν στενές σχέσεις και δίκτυα υποστήριξης, λέει ο George.

Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους και συχνά επιλέγουν να απορρίψουν το feedback ή τις συμβουλές που λαμβάνουν από υπαλλήλους, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μέντορες. Ως αποτέλεσμα, είναι επιρρεπείς σε λάθη και οδεύουν προς την αποτυχία.

5. Shooting stars

Οι διάττοντες αστέρες επικεντρώνονται αποκλειστικά στο να προχωρήσουν παρακάτω, λέει ο George. Συχνά μεταπηδούν στην επόμενη θέση εργασίας, Οργανισμό ή στόχο χωρίς να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν από τα λάθη τους.

Ναι, η στρατηγική αυτή τους βοηθά να ανέβουν γρήγορα, αλλά είναι ανίκανοι να ηγηθούν. Καταλήγουν συντριβούν και να «καούν» γρήγορα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four − 1 =