αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα σημεία- κλειδιά για να προχωρήσει (ή όχι) η επένδυση στο Ελληνικό

Τα σημεία- κλειδιά για να προχωρήσει (ή όχι) η επένδυση στο Ελληνικό

Η αναμενόμενη υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μέχρι την επόμενη Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, προς επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης του μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά ενισχύει τις προσδοκίες για την έναρξη υλοποίησης του έργου μέχρι την εκπνοή του 2018.

Για ορισμένους το ενδεχόμενο αυτό ισχυροποιείται, επειδή η πιθανή έναρξη της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης των τελευταίων δεκαετιών, τέλη του 2018, εφάπτεται με τον εκτιμώμενο χρόνο προκήρυξης εθνικών εκλογών. Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι τα γραφειοκρατικά προαπαιτούμενα του έργου προχωρούν, σύμφωνα με όσα ο οδικός χάρτης της επένδυσης προβλέπει.

Κατά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι εργασίες θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το καλοκαίρι του 2018, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά την υπογραφή του σχεδίου προεδρικού διατάγματος από τους συναρμόδιους υπουργούς. Ωστόσο, παρότι η υπογραφή του σχεδίου π.δ. είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της επένδυσης, ακόμη πολλές εκκρεμότητες απομένουν να τακτοποιηθούν.

Τα μέτωπα που κλείνουν

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης, με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ανάπτυξη της έκτασης, το μέτωπο σχετικά με το ύψος των υψηλών κτιρίων του έργου κλείνει. Κι αυτό διότι δεν προβλέπονται περιορισμοί, όπως διαφαινόταν εμμέσως από την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, με την οποία εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ελληνικού.

“Το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο και κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα προτεινόμενα υψηλά κτίρια κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών”, ανέφερε η απόφαση Κονιόρδου που εκδόθηκε αρχές Νοεμβρίου.

Και το ζήτημα της ύπαρξης δάσους στο Ελληνικό φαίνεται, σε μεγάλο βαθμό, να αποτελεί παρελθόν. Τον Οκτώβριο, η πρωτοβάθμια επιτροπή δασικών αμφισβητήσεων έκανε δεκτή την ένσταση που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ κατά της απόφασης του δασαρχείου Πειραιά για χαρακτηρισμό ως δάσους έκτασης 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό. Έτσι, τουλάχιστον, ωσότου εξεταστούν πιθανές ενστάσεις κατά απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής το μέτωπο του δάσους στο Ελληνικό παραμένει κλειστό.
inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Skip in 07…

Υπό έλεγχο βρίσκεται και το θέμα των αρχαιοτήτων, καθώς το σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπει συγκεκριμένους όρους και κατευθύνσεις για την ανάδειξη και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τι εκκρεμεί

Ωστόσο, τα μέτωπα που εκκρεμούν παραμένουν ακόμη πολυάριθμα. Κι αυτό διότι, για να ξεκινήσουν οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες στο ακίνητο που αποτελείται από τσιμέντο σε ποσοστό 75%, απαιτούνται:

-Χρονικό διάστημα τριών έως έξι μηνών για την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν θα επιστρέψει στη διοίκηση το π.δ. για τροποποίηση.

-Η έγκριση των πολεοδομικών μελετών διά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Με την έγκριση των πολεοδομικών μελετών πλέον το ακίνητο θα έχει πολεοδομηθεί πλήρως (σε επίπεδο Οικοδομικού Τετραγώνου) και θα είναι γνωστές όλες οι παράμετροι ανάπτυξης αλλά και οι περιορισμοί του. Για παράδειγμα, με τις πολεοδομικές μελέτες ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του Πάρκου, αποτυπώνονται οι χώροι που θα περιέλθουν σε κοινή χρήση, οι κοινωφελείς χώροι, τα οικοδομικά τετράγωνα, το οδικό δίκτυο κ.ά.

-Η διανομή του δικαιώματος κυριότητας μεταξύ των συνιδιοκτητών. Το Δημόσιο έχει αναλάβει να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα ποσοστό 30% εξ αδιαιρέτου του Μητροπολιτικού Πόλου (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας), προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει διανομή μεταξύ των εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτητών, ώστε τελικά αυτό το εξ αδιαιρέτου 30% να “μετατραπεί” σε πλήρες δικαίωμα κυριότητας επί αντίστοιχης έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου, ήτοι σε περίπου 1.575 στρέμματα στο Πρώην Αεροδρόμιο και 227 στρέμματα στην Παράκτια Ζώνη.

-Η μεταβίβαση στην Ελληνικό Α.Ε. των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί του Ακινήτου.

-Η σύσταση ειδικού φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων.

-Η χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνο εντός του ακινήτου. Θα αποτελεί τμήμα του πρώτου στην Ελλάδα Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος, το οποίο προβλέπεται να αποτελείται από ξενοδοχείο 5 αστέρων και να διαθέτει υποδομές για την υποδοχή επαγγελματικού τουρισμού υψηλών απαιτήσεων.

-Η παράδοση του ακινήτου ελεύθερου. Σε αυτό κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού 69 διαφορετικοί φορείς, από τους οποίους 44 ήταν του δημοσίου τομέα και 25 του ιδιωτικού. Μάλιστα κάποιοι απ’ αυτούς είχαν καταλάβει τους χώρους, στους οποίους βρίσκονταν, αυθαίρετα.

-Να μην υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις ακύρωσης οποιασδήποτε διοικητικής πράξης που έχει εκδοθεί μετά την έκδοση απορριπτικών αποφάσεων από το ΣτΕ επί συγκεκριμένων αιτήσεων ακύρωσης κατά των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ). Με άλλα λόγια, από το 2014 έχουν απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας όλες οι αιτήσεις ακύρωσης που είχαν στραφεί κατά των αποφάσεων της ΔΕΑΑ. Ωστόσο, οι διοικητικές πράξεις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί.

-Κατά την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου να μη μειωθεί κατά ποσοστό άνω του 5% η δομήσιμη εντός του Μητροπολιτικού Πόλου επιφάνεια

Οι αριθμοί του Ελληνικού

– 2,7 τετραγωνικά μέτρα δόμηση

– 10 δισ. ευρώ σωρευτικά έσοδα για το Δημόσιο σε βάθος 25ετίας

– 2% η συμβολή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν

– 1 εκατ. πρόσθετοι τουρίστες ετησίως

– 2 χιλιάδες στρέμματα μητροπολιτικού πάρκου

– 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας

– 70.000 εργαζόμενοι στην πλήρη ανάπτυξη

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 12 =